Gerb
Постоянно представителство на Република България към ООН
Ню Йорк, САЩ
Във Вашингтон отбелязаха Трети март с прием в Библиотеката на Конгреса на САЩ
3.03.2018
Print
Email

С прием в Библиотеката на Конгреса на САЩ на 1 март 2018 г. българското посолство отбеляза Националния празник Трети март. Събитието събра над 250 гости, сред които представители на Конгреса, Държавния департамент, американската администрация, дипломатическия корпус, аналитични центрове и неправителствени организации, бизнеса, академичните и културните среди, както и представители на българската общност от района на федералната столица Вашингтон.

Сред присъстващите бяха конгресмен Джо Уилсън, началникът на протокола на Държавния департамент посланик Шон Лоулър, ръководителят на Делегацията на ЕС посланик Дейвид Осъливан, бившите посланици на САЩ в България Ейвис Боуен, Джеймс Пардю, Джеймс Уорлик, Родерик Мур, почетните консули на България за щата Южна Каролина Доналд Томлин и за щата Луизиана Дейвид Корн.

На приема присъстваха също представители на американските еврейски организации, сред които Американският еврейски комитет, Б’ней Б’рит, Лигата срещу поругаването, Националната коалиция за подкрепа на евразийските евреи, Световният еврейски конгрес и други.

Официалната част бе открита с националните химни на България и САЩ, изпълнени от вокален ансамбъл „Орфея“, с художествен ръководител Татяна Сърбинска.

Приветствия към гостите отправиха посланик Тихомир Стойчев, конгресмен Джо Уилсън, основател и съпредседател на Групата за приятелство с България в Конгреса, и Елизабет Милард, главен заместник помощник секретар за Европа и Евразия в Държавния департамент.

Посланик Стойчев постави акцент върху 115-тата годишнина от установяването на дипломатически отношения между България и САЩ, 75-тата годишнина от спасяването на българските евреи по време на Втората световна война и Българското председателство на Съвета на ЕС. Подчертан бе стратегическият характер на двустранното партньорство. Специално бе отбелязана финансовата стабилност и икономическото развитие на страната ни. Посочена бе ролята на България като фактор на стабилност в Югоизточна Европа. Западните Балкани бяха откроени като основен приоритет на Българското председателство на Съвета на ЕС. Подчертана бе необходимостта от укрепване на трансатлантическото партньорство между Европа и САЩ.

Отбелязване на 18-ата годишнина на Факултативния протокол към Конвенцията по правата на детето относно участието на ...
Изказване на тримата съпредседатели на Групата в ООН на приятелите на децата и ЦУР

 

Постоянно представителство на Република България
Адрес: 11 East, 84th Street, New York, NY 10028
Тел.:
+1 212 737 4790
+1 212 737 4791
Факс: +1 212 472 9865
E-Mail: Mission.NewYork@mfa.bg

 

 

Permanent Representation of the Republic of Bulgaria
Address: 11 East, 84th Street, New York, NY 10028
Telephone:
+1 212 737 4790
+1 212 737 4791
Fax: +1 212 472 9865
E-Mail: Mission.NewYork@mfa.bg