Gerb
Посолство на Република България
Мадрид, Кралство Испания
Работен обяд на посланик Кондов с посланиците от Западните Балкани и ресорните директори в испанското МВнРС
6.12.2017
Print
Email

Работен обяд на посланик Иван Кондов с посланиците на страните от Западните Балкани, акредитирани в Мадрид, се състоя на 1 декември т.г. В него взе участие заместник-генералният директор в дирекцията за Европа на испанското МВнРС Мигел Бауса, отговарящ за страните-кандидати за членство в ЕС и съветникът по въпросите на разширяването Мария Луиза Уидобро. От българското посолство участва завеждащият Политическата служба Елисавета Симеонова. Поводът за организирането на обяда бе предстоящото Българско председателство на Съвета на ЕС, чиито приоритет е европейската перспектива на Западните Балкани.

В уводните си думи посланик Кондов посочи, че България има интерес от стабилни и проспериращи Западни Балкани. Страната ни настоява за по-нататъшен ангажимент на ЕС със страните от Западните Балкани и поставя европейската им перспектива като ключов външнополитически приоритет на Българското председателство на Съвета на ЕС. Едно от централните събития на Председателството ще бъде Срещата на върха на държавите членки на ЕС и на страните от Западните Балкани в София на 17 и 18 май 2018 г. Тя ще бъде подготвена в тясно взаимодействие с институциите на Съюза и в консултации с държавитечленки при пълно отчитане на техните интереси.  

Посланиците на Албания, Сърбия, БиХ и Македонияизразиха благодарността си за поканата и за намерението на България да даде импулс на процеса на разширяване със страните от Западните Балкани. Посочиха, че очакват повече положителни сигнали и признание за усилията, които полагат за сближаване с европейските стандарти. Общото мнение на страните от Западните Балкани е, че подкрепата на ЕС в областта на икономическото развитие ще гарантира стабилност и просперитет, но също така и сигурност на Балканите. Ключово остава и съдействието в областта на правосъдието и вътрешния ред.

Всички представени страни изразиха очакванията си Испания да има по-явно присъствие в региона и да бъде по-активен защитник на европейската му перспектива. Предложението, отправено от ресорната дирекция в испанското МВнРС към външния министър Алфонсо Дастис за обиколка на страните от региона, се приветства от страна на  посланиците от региона на Западните Балкани.

Мигел Бауса посочи, че Испания не е отстъпила от ангажимента си към Западните Балкани, но действително икономическата криза след 2008 г. и вътрешно политическите й проблеми са повлияли на активността й в международен план. Посещението на държавния секретар по европейските въпроси в Сърбия е знак към региона и такива могат да бъдат договорени през 2018 г. и с останалите страни.

Посланиците от региона изразиха надежда, че България ще им окаже съществена подкрепа по време на своето Председателство и ще предаде щафетата на Австрия и Румъния, които също ще заложат този приоритет в техните национални програми. Елисавета Симеонова посочи изрично, че България извежда европейската перспектива на Западните Балкани като отделен и хоризонтален приоритет, като по този начин подчертава неговото значение.

Посланик Кондов: България споделя европейските ценности и може да бъде балансьор сред държавите-членки по време на ...
Посланик Иван Кондов уважи предпремиерата на българския игрален филм „Посоки” на режисьора Стефан Командарев

Посолство на Република България в Испания
Адрес: Travesía de Santa María Magdalena 15, 28016 Madrid
Телефон:
+34 913 455 761
+34 913 456 651

Факс: +34 91 359 1201
Дежурни телефони в извънработно време:
+ 34 913 455 761;
+ 34 913 456 651
Работно време:
По - Пт, 09.00 - 17.00 ч.
E-mail: Embassy.Madrid@mfa.bg

Приемно време на консулската служба:

Считано от 1 юни 2018 г. се правят следните промени:

понеделник - четвъртък

9.00 ч. до 12.00 ч. - приемане на документи (заявления за документи за самоличност, пълномощни, декларации, сертификати, документи по гражданско състояние)

понеделник - четвъртък

16.00 ч. до 17.00 ч. – получаване на готовите документи

петък

9.00 ч. до 12.00 ч. - извършване на бракосъчетания (без последния петък от месеца)

                               - приемане на заявления за визи

                               - приемане на документи за придобиване и отказ от българско гражданство

 

 

Конференция "България - 10 години членство в ЕС"

Неработни дни на посолството и консулската служба през 2018 г.

 

Embassy of the Republic of Bulgaria in Spain
Embajada de la Republica de Bulgaria en Espana
Address: Travesía de Santa María Magdalena 15, 28016 Madrid
Telephone:
+34 913 455 761
+34 913 456 651
Оut-of-hours  hotlines:
+ 34 913 455 761;
+ 34 913 456 651
Office hours:
Mon - Fri, 09.00 - 17.00 h
E-mail: Embassy.Madrid@mfa.bg