Gerb
Постоянно представителство на Република България към Европейския съюз
Брюксел, Кралство Белгия
ЕС ще продължи да работи за намиране на решение на конфликта в Сирия
16.01.2017
Print
Email

Министър Даниел Митов взе участие в редовното заседание на Съвет „Външни работи“, което се проведе днес в Брюксел. Сирия, Близкоизточният мирен процес, ситуацията в Западните Балкани и Турция бяха сред акцентите в програмата на Съвета.

Първите дипломати на 28-те обсъдиха положението в Сирия след сключеното с посредничеството на Русия и Турция примирие. Изразена бе подкрепа за резолюция 2336 на СС на ООН, като бе подчертано, че ЕС ще продължи да допринася към усилията за намиране на решение на конфликта в Сирия, като съвместно с ООН планира организирането на международна конференция по Сирия в Брюксел през април 2017 г. Сред основните приоритети на ЕС остава осигуряването на хуманитарна помощ за облекчаване на страданията на сирийския народ.

Всички инициативи за осъществяване на политически преход в Сирия трябва да бъдат в унисон с резолюция 2254 на СС на ООН и да бъдат част от преговорния процес под егидата на ООН, подчерта в изказването си министър Митов. Стабилизирането на Сирия би дало възможност за постепенно връщане на сирийските бежанци в родината им, допълни той.

Перспективите пред Близкоизточния мирен процес (БИМП) бяха другата водеща тема в дневния ред на Съвета. След международната конференция по БИМП, организирана от Франция на 15 януари в Париж, налице е съгласие, че възобновяване на мирните преговори и всички параметри за разрешаване на конфликта трябва да бъдат договорени в директни преговори между Израел и Палестина.

Външните министри на ЕС обсъдиха накратко ситуацията в страните от Западните Балкани. Министърът на външните работи на Финландия информира колегите си за скорошната си визита в Турция.

Министър Даниел Митов проведе двустранна среща с Върховния представител Федерика Могерини. Двамата обсъдиха актуалните предизвикателства пред ЕС във външнополитически план, включително миграционната криза и последните развития в региона на Западните Балкани и Турция.

В рамките на посещението си в Брюксел министър Митов бе домакин на среща във формат България – Гърция – Румъния – Хърватия. Обсъдени бяха теми от дневния ред на Съвет „Външни работи“, включително ситуацията в Западните Балкани, като четиримата събеседници се обединиха около необходимостта всички държави от региона да положат допълнителни усилия за поддържане на добросъседските отношения и стабилността в региона.

България подкрепи временно прилагане на общ механизъм за обратно начисляване на ДДС
България запазва квотите си за улов на калкан и цаца и през 2017 г.

Постоянно Представителство на Република България
Address: 49, Square Marie-Louise, B-1000 Bruxelles
Телефон: +32 2 235 83 01
Факс: +32 2 374 91 88
Дежурни телефони за спешни случаи в извънработно време:
+32 2 235 83 00
+32 473 981 042


E-mail: Mission.BrusselsEU(at)bg-permrep.eu

Permanent Representation (PR) of the Republic of Bulgaria
Address: 49, Square Marie-Louise, B-1000 Bruxelles
Telephone: +32 2 235 83 01
Fax: +32 2 374 91 88
Phones in case of emergency out of working times:
+32 2 235 83 00
+32 473 981 042

E-mail: Mission.BrusselsEU(at)bg-permrep.eu