Gerb
Постоянно представителство на Република България към Европейския съюз
Брюксел, Кралство Белгия
Първо работно посещение на президента Румен Радев в Брюксел
1.02.2017
Print
Email

 

Президентът Румен Радев бе на двудневно работно посещение в Брюксел на 30-31 януари. Това бе първата работна визита в чужбина на държавния глава след встъпването му в длъжност. Посещението започна със срещи с ръководителите на европейските институции. Президентът Радев разговаря с председателя на Европейския съвет Доналд Туск, с председателя на ЕК Жан-Клод Юнкер и председателя на ЕП Антонио Таяни.

Миграционната криза, гарантирането на сигурността на европейските граждани и перспективите за увеличаване на икономическия растеж в ЕС, бяха акценти в разговора на българския държавен глава с председателя на Европейския съвет. „Поставихме въпроса за сигурността на нашите външни граници във всички аспекти. Имаме пълното разбиране за проблемите, пред които сме изправени и очакваме още по-голяма помощ“, подчерта президентът Радев пред журналисти след края на срещата. Солидарността в ЕС е фактор, когато външните граници са защитени с усилията на всички, категоричен беше държавният глава. Президентът призова за ревизия на Дъблинското споразумение, което заплашва да превърне държавите от периферията на ЕС в буферна зона за влизащите в Европа мигранти.

Според държавния глава силата на Европейския съюз е в предвиждането и управлението на кризите, а не в тяхното потушаване. България подкрепя изработването на общ план, който да бъде приложен в случай на рязко нарастване на миграционния натиск към страната ни. „Трябва да бъдем сигурни, че нашата граница ще бъде защитена достатъчно добре“, подчерта Румен Радев. Доналд Туск е изразил подкрепата си за предприетите от българските институции мерки за засилване на охраната на външните граници на съюза, както и очакване страната ни да посочи областите, в които се нуждае от допълнителна подкрепа.

Кохезионната политика трябва да бъде продължена и след 2020 г., като фактор за икономически растеж и увеличаването на заетостта сред младите хора, посочи още президентът. По време на срещата Румен Радев е изразил и очакването на страната ни планът „Юнкер“ да има географска и секторна насоченост и да бъде приложен така, че да дава възможност на държави като България да участват по-пълноценно в предлаганите мерки за икономически растеж.

Единството и сигурността на Съюза бяха сред основните въпроси, които президентът Румен Радев обсъди с председателя на ЕК Жан-Клод Юнкер. Повдигнах и важните въпроси от дневния ред за България,свързани със сигурността, мигрантската криза, икономическото развитие, заяви държавният глава. Имам пълното разбиране и подкрепата на г-н Юнкер, че наистина ЕК ще продължава да оказва своята подкрепа във всички тези области, очакваме и по-специфични направления за работа, посочи той.

Предлагаме на България чрез нейния президент цялата подкрепа, която Комисията може да осигури. Доста усилия бяха положени на българо-турската граница, ако са нужни други, готови сме да го направим, заяви от своя страна Юнкер по отношение на предизвикателствата, свързани с мигранската криза, пред които е изправена България.

Сигурността на европейските граждани започва от гарантирането на сигурността на външните граници на България, заяви държавният глава Румен Радев на съвместен брифинг с председателя на Европейския парламент Антонио Таяни. Той изрази увереност, че в партньорство с европейските институции въпросът за общата европейска сигурност ще намери своето успешно и трайно решение.

„Миграцията е предизвикателство за целия Европейски съюз, а не само за отделните национални държави“, заяви Антонио Таяни, който изрази пълната подкрепа на Европейския парламент за предприетите от страната ни мерки за справяне с миграционния натиск и предоставянето на закрила на бежанците.

Антонио Таяни потвърди и позицията на ЕП, че България отговаря на всички изисквания за присъединяване към Шенгенското пространство. „Това решение обаче трябва да бъде взето с консенсус и от държавите-членки“, добави председателят на ЕП.
Във втория ден от визитата си в Брюксел президентът Румен Радев разговаря с генералния секретар на НАТО Йенс Столтенберг и посети Върховното главно командване на Обединените въоръжени сили на НАТО в Европа, в Монс.


 

 


 

Украйна, Либия и Египет във фокуса на Съвет „Външни работи“
България подкрепи временно прилагане на общ механизъм за обратно начисляване на ДДС

Постоянно Представителство на Република България
Address: 49, Square Marie-Louise, B-1000 Bruxelles
Телефон: +32 2 235 83 01
Факс: +32 2 374 91 88
Дежурни телефони за спешни случаи в извънработно време:
+32 2 235 83 00
+32 473 981 042


E-mail: Mission.BrusselsEU(at)bg-permrep.eu

Permanent Representation (PR) of the Republic of Bulgaria
Address: 49, Square Marie-Louise, B-1000 Bruxelles
Telephone: +32 2 235 83 01
Fax: +32 2 374 91 88
Phones in case of emergency out of working times:
+32 2 235 83 00
+32 473 981 042

E-mail: Mission.BrusselsEU(at)bg-permrep.eu