Gerb
Посолство на Република България
Буенос Айрес, Република Аржентина
Първа координационна среща на българските дружества в Аржентина
18.11.2014
Print
Email

Представители на всички български дружества в Аржентина се събраха на 15 ноември по покана па посолството на Република България в Буенос Айрес на първа координационна среща. Участие в срещата взеха представители на Аржентино-българска фондация – Буенос Айрес, Гражданско сдружение „Българите в Аржентина“ – Буенос Айрес, Група на българските артисти – Буенос Айрес, Културно дружество „Иван Вазов“ – гр. Берисо, провинция Буенос Айрес, Дружество „Васил Левски“ – гр. Лас Бреняс, провинция Чако, Дружество „Христо Ботев“ – гр. Роке Саенс Пеня, привинция Чако, Дружество „Кирил и Методий“ – гр. Комодоро Ривадавия, провинция Чубут. Провинция Кордоба също беше представена в лицето на Нанси Стефнофф, която заедно с други потомци на българи полагат усилия за сформиране на българско дружество.

Сред участниците беше и Антония Маджарова, един от най-изтъкнатите артисти на Аржентина в сферата на кукления театър, поставила началото на първата по рода си за Аржентина „Годишна награда за кукловоди - Хавиер Вилафание“. По покана на посолството се включи и Диана Алчех, позната у нас като архитекта на българската база в Антарктида.

Българските представители се събраха в аржентинската столица в първата по рода си среща за последните 20 години. В основата на инициативата на посолството беше лансираната от Гражданското сдружение „Българите в Аржентина“ идея за изработване и прилагане на обща капмания за популяризиране на българската култура в Аржентина – „Oткрий България!“ (“¡Descubrí Bulgaria!”).

Участниците в срещата приветстваха идеята, която се изразява в необходимостта от реализиране на конкретни проекти в нцаионален мащаб, които да надхвърлят границите на огранизационните структури на българските потомци и да представят България пред широката общественост на Аржентина. Представителите на българските дружества изразиха съгласие с формата на срещата и подчертаха категоричното си желание тя да се провежда всяка година и на нея да се разглеждат конкретните инициативи, по които всички да работят.

Изключително положително беше погледнато и на възможността за директен обмен на опит както от ежедневната работа на дружествата, така и от организирането и реализирането на бъдещите съвместни проекти по места. Поради големите разстояния в Аржентина и разходите за пътуване в страната много от функционерите на отделните дружества до момента не се познаваха лично.

Отчетена беше невъзможността за прилагане на унифициран подход при реализиране на Кампанията с оглед спецификите на всеки район като географска отдалеченост на жителите, степен на грамотност (вкл. компютърна), ниво на съдействие от страна на местните власти и др.

Отчитайки учредителния характер на срещата, участниците се договориха да изтеглят следващата си среща за април 2015 г., като дотогава подготвят проекти за общо разглеждане.

Бяха лансирани два конкретни проекта, подготвени от Гражданска асоциация „Българите в Аржентина“. Единият е за изготвяне на общ регистър на българите/българските потомци в страната, за тези които желаят да бъдат намирани или да намерят близки/приятели, или искат да инидикират браншова приналженост (от типа на „жълти страници“) заедно с  българския си произход. Вторият проект е за заснемане на филм за непознатата за широката общественост част от живота в Аржентина на именити българи, емигрирали в Латинска Америка.

Участниците в срещата имаха възможност да се запознаят и с подготвената от Гражданска асоциация „Българите в Аржентина“ изложба от 12 постера под мотото на кампанията „Открий България“, която концентрирано дава нагледна основна иформация за България от различни гледни точки – култура, история, спорт, кухня и др. Тя остава на тяхно разположение за представяне по места.

Церемония по откриване на първия Фестивал на музиката в Белграно
Съобщение на ЦИК относно гласуването извън страната

 

Посолство на Република България в Аржентина
Адрес: Sucre 1568, C1428DUT, Ciudad Autónoma de Buenos Aires, Argentina
Teлефон:
+54 11 4781 8644
+54 11 4786 6273
Дежурни телефони в извънработно време:
+549 1538 743 170
Работно време:
Пон - Пет, 09.00 - 17.30 ч.
E-mail: Embassy.BuenosAires@mfa.bg
По консулски въпроси е препоръчително предварително записване.

 

Embassy of the Republic of Bulgaria in Argentina
Address: Sucre 1568, C1428DUT, Ciudad Autónoma de Buenos Aires, Argentina
Telephone:
+54 11 4781 8644
+54 11 4786 6273
Оut-of-hours  hotline:
+549 1538 743 170 Office hours:
Mon to Fri, 09.00 - 17.30 h
E-mail: Embassy.BuenosAires@mfa.bg

On consular affairs previous appointment is recommended.