Gerb


Василий Такев

ПОСТОЯНЕН СЕКРЕТАР

 

Роден на 26 март 1953 г. в гр. Батак (Република България). Женен с две деца и трима внука.

Професионален опит

Кариерата му започва в Министерство на външните работи през 1978 г. като аташе в дирекция „Договорно-правна”. До 1991 г. г-н Такев работи като дипломат в няколко дирекции в Министерството на външните работи, като през 1991 г. е назначен за директор на дирекция „Международно право и консулски отношения”. През 1993 г. е назначен за извънреден и пълномощен посланик на Република България в Република Аржентина, с  акредитация и  в Република Парагвай. През 1997 г. е назначен за  извънреден и пълномощен посланик на Република България в Руската федерация. От 2000 г. до 2001 г. е заместник-министър на външните работи, член на Съвета за национална сигурност към Министерски съвет. От 2001 г. до 2002 г. е директор на дирекция „ООН и координация и анализ” и на дирекция „Анализ и планиране на външнополитическата дейност”. През 2002 г. е назначен за извънреден и пълномощен посланик на Република България в Кралство Испания. От 2007 г. до 2010г.eпосланик за специални поръчения в Министерството на външните работи. ОТ 2010 г. до 2012 г.  е директор на дирекция „Европейски страни” в Министерството на външните работи. През 2012 г. е назначен за извънреден и пълномощен посланик на Република България в Република Полша, с акредитации в Литва и Латвия.

Образование и езици

Висше образование  - СУ „Св. Климент Охридски”, Философско-исторически факултет, след което продължава висшето си образование в Московския институт за международни отношения, факултет „Международно право” до 1976 г. има завършена магистърска степен по международно публично право.

Различни специализации и курсове – МГИМО, Университета в Лийдс, Женевски университет,  ЮНИТРОА (Институт на ООН за обучение на международни служители).

Чужди езици: владее: английски, испански и руски езици; ползва: френски и немски езици.

Носител е на ордени от различни държави (Венецуела, Аржентина, Русия, Испания, България). Награждаван е три пъти с почетния знак на дипломатическата служба на Република България – за значителен принос за присъединяването на страната ни в ЕС и за дългогодишна безукорна работа.

                     

 Държавна агенция за българите в чужбина