Gerb

Министър Захариева за БНР, Преди всички: Получих обещание от Румъния да продължи работата по Западните Балкани
13.03.2018
Print
Email

„Букурещ заяви, че ще продължи приоритета ни за Западните Балкани при своето председателство догодина”, посочи вицепремиерът и министър на външните работи Екатерина Захариева тази сутрин в в предаването „Преди всички” по БНР. Ден по-рано министърът участва в Букурещ в Десетата тристранна среща на министрите на външните работи на България, Гърция и Румъния.

Захариева допълни, че Хърватия също е заявила интерес да работи по Западните Балкани по време на своето ротационно председателство на Съвета на ЕС. Тя съобщи и за получената от гръцкия й колега Никос Кодзиас подкрепа за членството ни в Шенген и за газовия хъб „Балкан”. Относно предстоящата среща на австрийския канцлер Себастият Курц, първият ни дипломат подчерта, че председателството на Австрия ще играе ключова роля при започване на преговорите за членство в ЕС на Република Македония и Албания.

Министър Захариева  коментира и въпроса за ратифицирането на Конвенцията на Съвета на Европа за превенция и борба с насилието над жени и домашното насилие. Тя заяви, че този въпрос е тясно свързан с българската конституция и следва Конституционният съд да се произнесе категорично по него.

Пълният запис на интервюто можете да чуете ТУК

Екатерина Захариева: Румънското председателство ще продължи да работи за европейската перспектива на Западните Балкани
Екатерина Захариева: България успява да върши добре ролята си на Председател на ЕС

                     

 Държавна агенция за българите в чужбина