Gerb

Екатерина Захариева: Посолство в Рияд ще имаме през първата половина на 2018 г.
1.12.2017
Print
Email

Разрешенията за прелитане през въздушното пространство на държавите се дават през оперативния отдел на авиоотряда. Такова разрешение беше получено. Въпреки това, навлизайки във въздушното пространство на Иран, пилотът беше помолен да напусне. Това разказа заместник министър-председателят по правосъдната реформа и министър на външните работи Екатерина Захариева в интервю в сутрешния блок на БТВ.

„На следващия ден извикахме в МВнР временно управляващия към посолството на Иран и поискахме обяснение на какво се дължи този казус. Той не е знаел, в рамките на един ден получихме извинения от иранската страна и самолетът се върна през Иран без никакъв проблем”, допълни още вицепремиерът. „Възможно е това да е било техническо недоразумение, възможно е и това да е вследствие на обтегнатите политически отношения между Иран и Саудитска Арабия. Посланието бе, че отношенията със Саудитска Арабия не могат да повлияят на отношенията с Иран. България води политика на добри отношения с всички държави от региона и този инцидент няма да накърни отношенията ни с Иран”, обясни още българският първи дипломат.

Посещението в Рияд Екатерина Захариева определи като изключително добро. „Българският премиер бе приет на най-високо ниво. Но по-важното е това, което бе договорено там. Бях там по време на танца със саби, тази церемония не се организира за всеки, така че това е голяма чест и показва уважението, което те изпитват към България и към българския премиер. Това посещение показва, че България стои стабилно на картата на външната политика”, заяви Захариева.  Първият ни дипломат обясни, че Саудитска Арабия вижда в България партньор не само по отношение на външната политика, а и по отношение на инвестициите. „Рияд бе възхитен от политиката на приемственост в българската политика. Бяха проведени разговори и относно откриването на българското посолство в Рияд, плановете са това да се случи през първата половина на 2018 г.”, допълни вицепремиерът.  

На въпрос за междуправителствената среща в Струмица външният ни министър обясни, че това е първата такава от 1999 г. насам. „Това беше още едно знаково събитие. Подписаха се общо девет много практични споразумения плюс общата декларация на двата министерски съвета.”, заяви още Екатерина Захариева. 

Цялото интервю на Екатерина Захариева можете да видите ТУК

Екатерина Захариева: Правата на българите в Oбединеното кралство ще бъдат гарантирани
Екатерина Захариева: От 1 декември в рамките на 6 месеца българите ще могат да пътуват и да пребивават в Канада без ...

                     

 Държавна агенция за българите в чужбина