Gerb

Николай Младенов: Всички се съгласиха, че трябва да се намери политическо решение на проблема в Афганистан, Радио
29.01.2010
Print
Email

Водещ:    Във връзка с конференцията за Афганистан в Лондон нашият кореспондент в британската столица Андрей Владов разговаря с взимащия участие в тази конференция български външен министър, а съвсем доскоро и министър на отбраната, Николай Младенов за българските ангажименти край Хиндокуш.    

Николай Младенов:    България участва доста добре в международната операция в Афганистан. Ние в момента имаме контингент от близо 500 човека, които са в Кабул, в Кандахар, и медицински екипи имаме в Кабул и в Херат. Правителството реши преди време, в началото на тази година, да се увеличи контингентът ни в Кандахар с още 30 човека. Това е нещо, което аз препотвърдих в Лондон, и до края на годината вероятно с още около 70 човека, защото нуждите на международната операция по стабилизиране на Афганистан изискват не само Съединените щати да вдигнат участието си с 30 000 военни, но и останалите страни да дадат според собствените си възможности. Видяхме например, че Румъния удвои от 800 на 1600 човека военния си контингент в Афганистан. Германия удвои финансовата помощ, която предоставя. 

Андрей Владов:    Означава ли това, че България поне засега не обмисля поетапно изтегляне от Афганистан?   

Н. Младенов:    Мандатът, който правителството има от Народното събрание, е до приключване на международната мисия по стабилизиране на Афганистан. Така че всичките ни действия са съсредоточени в рамките на този мандат. Допълнително това, което правим, е, че България ще се включи в европейската полицейска мисия, за да подпомага обучението на афганистанската полиция в натовската охранителна мисия.

А. Владов:    Гражданското присъствие не изостава ли все пак от военното присъствие на България? Искам да направя паралел с положението в Ирак, където беше изразено голямо съжаление в българското общество, че български фирми не са успели да вземат изгодни договори за възстановяването на страната. България поучи ли се от този опит според вас и може ли да бъде направено така, че в Афганистан български фирми ще участват в изграждането на инфраструктурата? 

Н. Младенов:    Така е по отношение на Ирак, абсолютно сте прав. Въпросът е, че не може да се сравняват Ирак и Афганистан на този етап. Доста време трябва да мине, докато ситуацията в Афганистан позволи някаква форма на по-пряко икономическо участие. Интересна инициатива беше лансирана днес за организирането на икономически форум в Турция, който да включва целия регион около Афганистан и да се потърсят такива възможности. Но това е малко по-напред във времето. Основният извод от днес е, че всички се съгласиха, че, да, трябва да се намери политическо решение на проблема в Афганистан, но първо трябва да има все пак някаква форма на мир. 

Водещ:    Андрей Владов разговаря с българския външен министър Николай Младенов.

В Афганистан видях какво означава да има лидери в армията - разговор с Николай Младенов,

                     

 Държавна агенция за българите в чужбина