Gerb

България отбелязва Деня на спасяването на българските евреи
10.03.2017
Print
Email

На 10 март България отбелязва Деня на спасяването на българските евреи по време на Втората световна война. Това е един от най-извисените моменти в нашата история, изключителен пример за силата и доблестта на българското гражданското общество да се противопостави на една човеконенавистна политика на омраза и предразсъдъци.

Актът на спасяването на 50 хиляди български евреи по времето на Холокоста не е плод на случайност, а резултат от проявата на смелост, политическа воля, човешка съвест, но и обединение в защита на дълбоко въплътени и осъзнати човешки принципи. Безспорен е приносът на български политически и обществени дейци, на Българската православна църква, на българския монарх и на мнозина български дипломати в различни краища на Европа, които издават визи за бягащите евреи като по този начин помагат за тяхното спасяване.

С отбелязването на Деня на спасяването на българските евреи по време на Втората световна война, страната ни отдава почит и към жертвите на Холокоста, включително и към трагичната съдба на 11343 граждани от еврейски произход, които са изпратени в лагерите на смъртта от окупираните от нацистите територии, намиращи се под временна българска администрация.

Споменът за Холокоста винаги трябва да се пази в умовете и сърцата ни като нещо реално и осезаемо, с трагичните съдби на всеки един от загиналите. В съвременния свят, в който насилието, омразата и ксенофобията, расизмът и антисемитизмът отново стават все по-шумни и напористи, паметта за най-болезнените уроци в историята на човечеството, но и за изключителните примери на смелост и хуманизъм, ни дава възможност да изградим едно общо бъдеще, в което такива ужасни престъпления повече никога да не бъдат възможни - едно бъдеще на надежда, достойнство и солидарност. Тези примери потвърждават нашата вяра в основните добродетели на човечеството, както и в нашите общи ценности и принципи.

9 май - Ден на Европа! Честит празник!
Малтийско председателство на Съвета на ЕС

                     

 Държавна агенция за българите в чужбина