Gerb

Международен възпоменателен ден на жертвите на Холокоста
27.01.2017
Print
Email

27 януари 2017 г. ще отбележи 72 години от деня на освобождаването на Аушвиц-Биркенау, мястото, в което са избити милиони невинни хора и за което едва ли могат да се намерят думи, с които да бъде предаден ужасът и да бъде разбрана степента на извършеното престъпление не само срещу евреите, но и срещу цялото човечество. Не можем да осъзнаем мащабите на този антихуманен акт, който няма аналог в световната история, но можем и трябва да помним уроците, да отдадем дължимото на оцелелите, защото те са пазителите на паметта за Холокоста, която трябва да предадат на днешните и бъдещи поколения. Думите „никога повече“ не са формален лозунг, а безценен завет за децата ни.

Всяка година в България 27 януари слага своеобразно начало на календара от събития, посветени на Холокоста и трагедията, сполетяла милиони евреи. През 2017 г. тази дата ще има и още един важен акцент: този за ролята на дипломатите, които рискувайки своя живот са спасили стотици евреи от депортация и смърт. България се гордее, че в пантеона на тези изключителни мъже, пренебрегнали своята кариера и противопоставили се на разпорежданията на своите национални правителства, присъстват и имената на български дипломати. И днес - ние, техните наследници, представителите на дипломатическата служба на Република България, сме призвани да защитим достойно техния висок морал, безусловно отстояваните от тях ценности на хуманизма и уважението на правото на живот на всички хора.

Макар и следваща в календара, но със също изключително голямо значение за България е датата 10 март - Деня на спасяването на българските евреи и възпоменание на жертвите на Холокоста, един от най-хуманните актове в българската история. На този ден съвременна България отдава почит на своите съграждани, на политици и представители на православната църква, които спасяват от депортация 48 000 евреи, благодарение на категоричния си отпор и твърдо отстоявана позиция в защита на българските евреи. Дълбочината и истинността на подвига на българския народ и някои от неговите политически и религиозни водачи, не може да бъде правдиво разбрана и пълноценно почетена, ако не предадем хрониката на тези дни такава каквато е и със събитията каквито те са се случили. В този смисъл наш дълг е да почетем и паметта на 11 343 евреи от териториите на Вардарска и Егейска Македония, които не са имали щастливата съдба на своите събратя и са били депортирани в лагерите на смъртта.

Уроците на Холокоста трябва и са памет и урок за нас. Длъжни сме да бъдем отговорни не само към миналото си, но и към бъдещето на нашите деца, за които тези страници не бива да останат неразгърнати и ненаучени. Именно с тези мисли и осъзнати отговорности България кандидатства да бъде пълноправен член на Международния алианс за възпоменание на жертвите от Холокоста.
 

Малтийско председателство на Съвета на ЕС
10 години от членството на България в Европейския съюз

                     

 Държавна агенция за българите в чужбина