Gerb

108 години от обявяването на Независимостта на България
22.09.2016
Print
Email
На 22 септември България чества едно от най-значимите събития от новата си история. На тази дата през 1908 г. страната ни, една от най-старите в Европа, обявява своята независимост. Този акт става възможен едва 30 години след освободителната за България Руско-турска война от 1877-78 г. След края й, ознаменуван с подписания на 3 март 1878 г. Санстефански мирен договор, България отново се появява на картата на Европа след петвековния гнет на ретроградната Османска империя.
 
По силата, обаче,  на подписания през лятото на същата година Берлински договор между Великите сили, България не е напълно независима, а е васално княжество на Османската империя. През лятото на 1908 г., след извършената в Османската империя младотурска революция, се създават условия България да провъзгласи своята независимост.
 
Правителството на Александър Малинов взема решение да обяви независимостта на страната ни. Българският княз Фердинанд прочита манифеста за обявяването на независимостта на 22 септември 1908 г. в черквата "Св. 40 мъченици" в старата българска столица Велико Търново – символичен акт на продължение на Второто българско царство.
 
Tова събитие връща България в семейството на независимите европейски държави и е ярък израз на здравината на българския национален дух, който се проявява като най-значимия акт на тогавашната българска дипломация и се превръща във венец на борбите за освобождение и национална независимост на българския народ. Обявяването на Независимостта поставя и фактическото начало на съвременната българска държава.
 
Честит празник, скъпи сънародници! Да живее свободна и независима България!
10 декември - Международен ден на правата на човека
131 години от Съединението на България

                     

 Държавна агенция за българите в чужбина