Gerb

19 август - Световен хуманитарен ден
19.08.2016
Print
Email

Общото събрание на Организацията на обединените нации обвява 19 август за Световен хуманитарен ден, като на тази дата отдаваме специална почит на дейността на хуманитарните работници. Световният хуманитарен ден съвпада с 13-та годишнина от бомбардировката на Мисията на ООН в Багдад, при която загинаха 22 хуманитарни работници. За последните 19 години жертва на нападения по време на работа са станали 3880 хуманитарни работници.

България, заедно с другите държави-членки на Европейския съюз /ЕС/, потвърждава ангажимента си да отстоява четирите хуманитарни принципа:

•    Хуманност – откликваме на човешкото страдание, където и да е то;
•    Безпристрастност – не дискриминираме нуждаещите се от нашата помощ;
•    Неутралитет – не вземаме страна в конфликти;
•    Независимост – не обслужваме политически/военни/икономически интереси.

ЕС е най-големият донор на хуманитарна помощ в света, като предоставя около 50% от хуманитарната помощ в света. Като държава-членка на ЕС България значително увеличи хуманитарната си помощ през последните години, като за периода 2013-2015 г. общата сума надхвърли 2.5 млн. лева.

Българската хуманитарна помощ е насочена към пострадалото население в резултат от увеличаващите се на брой природни бедствия и въоръжени конфликти. Тя се предоставя чрез агенциите и програмите на ООН, ЕС и други международни организации, както и по двустранна линия. Изразихме на дело своята солидарност към пострадалото през последните години население в страни от различни региони: Афганистан, Сирия, Ирак, Сърбия, Босна и Херцеговина, Македония, Украйна, Грузия, Непал, Еквадор, Хаити и други. До средата на 2016 г. българската хуманитарна помощ достигна до милиони бежанци и насилствено разселени хора, както и хора в нужда, засегнати от продължаващата сирийска криза. България показа съпричастност и към пострадалите от земетресението в Еквадор и наводненията в Република Македония.

Този ден е повод да подчертаем важността на спазването на международното хуманитарно право, както и необходимостта да насочим усилия към предотвратяването на кризи и повишаването на устойчивостта към бедствия и аварии.      

 

131 години от Съединението на България
Обръщение на министър Даниел Митов по случай Деня на дипломатическата служба

                     

 Държавна агенция за българите в чужбина