Gerb

Обръщение на министър Даниел Митов по случай Деня на дипломатическата служба
19.07.2016
Print
Email


Уважаеми дами и господа,


Позволете ми да се обърна към Вас по случай деня на българската дипломатическа служба. Освен празник на дипломатите от МВнР, 19-ти юли е и повод да изразя признателността си към всички нас, които, мотивирано и професионално, защитавате националния интерес на България.

Именно националният интерес на страната е тази константа, която ни позволява да запазим равновесие в променливите процеси на международните отношения.

Националният ни интерес изисква от нас да работим за благополучието на нашите съграждани, условие за което е утвърждаването на върховенството на закона, свободата и демокрацията. Евро-атлантическите ценности са най-прекият път за постигането на по-добър жизнен стандарт за българина и за нашето равноправно участие в интеграционните процеси на континента. Посредством сътрудничеството си в интернационални формати като ЕС и НАТО, ние увеличаваме механизмите за осъществяване на българските интереси, както и хоризонтите пред тях.

Затова споделям с Вас убедеността си, че въпреки рисковете, които се генерират в геостратегическото съседство на континента, Европа ще продължи по пътя на интеграцията и обединението.

Изразявам удовлетворението си от това, че българската дипломатическа служба участва дейно в този процес и намира себе си в ценностния консенсус по отношение на евро-атлантическите ценности. България е част от Европа, а Европа е един от стълбовете на свободния и демократичен свят.

На вашите усилия и професионализъм дължим това, че МВнР демонстрира как страна с ограничени средства може да води разпознаваема и силна външна политика. Това, че българските дипломати успяха да предложат конкретни решения на сложни обстоятелства, е една от важните оценки на нашите партньори от ЕС и НАТО, към която се присъединявам и аз.

Знам, че българската дипломатическа служба – като част от европейската дипломация, подхожда със същата отговорност и спрямо актуалните премеждия, които особено напоследък стоят пред нашия модерен и цивилизован свят. Законът ще победи тероризма, а дипломацията – военните конфликти.

Скъпи колеги,

Пожелавам ви здраве и удовлетворение от вашата дейност! Успехите са функция на професионализма, който е неизменно качество на българската дипломатическа служба. Вашите постижения са постижения на България!

Честит празник!

Даниел Митов,
Министър на външните работи на Република България
 

19 август - Световен хуманитарен ден
Словашко председателство на Съвета на ЕС

                     

 Държавна агенция за българите в чужбина