Gerb

Екатерина Захариева ще участва във втората конференция на тема „Подкрепа за бъдещето на Сирия и региона“
24.04.2018
Print
Email

Заместник министър-председателят и министър на външните работи Екатерина Захариева ще участва във втората конференция „Брюксел II“ на тема „Подкрепа за бъдещето на Сирия и региона“, която ще се състои в Брюксел на 24-25 април. Съпредседатели на форума са Европейският съюз и ООН.

Представители на повече от 85 държави и международни организации ще дискутират различни аспекти на Сирийската криза – хуманитарен, политически и регионален. Поради значителното влошаване на хуманитарната ситуация в Сирия през последния месец, основен фокус ще бъде поставен върху донорския елемент. Предвижда се проследяване изпълнението на обявените финансови вноски на първата конференция през април 2017 г., както и обявяване на допълнителен принос.

„Единственото възможно решение на конфликта в Сирия е политическото и ние трябва да работим заедно за възобновяването на процеса от Женева. ЕС няма да инвестира средства за възстановяване на страната, докато не започне политическият процес. Всички усилия трябва да се насочат в тази посока“, заяви вицепремиерът Екатерина Захариева на Съвет „Външни работи“ в Люксембург на 16 април.

Министерският сегмент на конференцията по Сирия и региона е планиран за 25 април, като ще се проведат три сесии. Политическата сесия ще се проведе сутринта и ще бъде председателствана от Върховния представител на ЕС по въпросите на външните работи и политиката за сигурност Федерика Могерини и специалния пратеник на Генералния секретар на ООН по Сирия Стафан Де Мистура. Следобед се предвиждат две сесии. Първата ще бъде посветена на усилията за стабилизиране на региона и ще бъде председателствана от комисар Йоханес Хан. Втората ще бъде посветена на хуманитарната помощ и ще се проведе под председателство на комисар Христос Стилианидис.

На първата конференция в Брюксел през април 2017 г. ЕС и международните донори поеха конкретни ангажименти в отговор на огромните нужди на сирийците – помощи в размер на 5,6 млрд. евро за 2017 г. и 3,47 млрд. евро за 2018–2020 г. ЕС и държавите членки продължават да бъдат най-големите донори в Сирия и региона. От началото на кризата през 2011 г. досега те са мобилизирали над 10,6 млрд. евро за хуманитарна помощ и помощ за стабилизиране.

МВнР събира на обща сцена в Скопие едни от най-големите майстори на фолклорните танци и песни от Република България ...
Екатерина Захариева ще се срещне със своя колега от Република Косово Беджет Пацоли

                     

 Държавна агенция за българите в чужбина