Gerb

Вицепремиерът Екатерина Захариева ще председателства заседание на Съвет „Общи въпроси“ (член 50)
26.01.2018
Print
Email

Вицепремиерът и министър на външните работи Екатерина Захариева ще председателства предстоящото заседание на Съвет „Общи въпроси“ (член 50), което ще се проведе на 29 януари в Брюксел.  Това е първото заседание на СОВ във формат 27 в рамките на Българското председателство на Съвета на ЕС.

Главният преговарящ на ЕС Мишел Барние ще информира министрите  за актуалното състояние на преговорите с Обединеното кралство.  Министрите ще обменят мнения по представената информация.

Очаква се Съветът да приеме директиви за водене на преговорите за излизането на Обединеното кралство от ЕС, с които позицията на ЕС-27 относно преходния период ще бъде разяснена по-подробно.

Директивите ще се основат на принципите и условията, посочени в насоките, одобрени от Европейския съвет на 29 април 2017 г. и на 15 декември 2017 г. и ще ги доразвиват. Текстът ще доразвие препоръките на Комисията от 20 декември 2017 г.

С приемането от Съвета по общи въпроси (член 50) на директивите на Комисията ще се даде мандат в качеството на преговарящ от името на ЕС за обсъждането с Обединеното кралство на преходните разпоредби, които да бъдат включени в споразумението за оттеглянето от ЕС.

Очаква се министър Захариева да направи изявление за медиите преди Съвета в Брюксел около 14.50 ч българско време.

Пресконференцията на министър Захариева след приключването на СОВ по чл.50 ще започне около 17.30 ч.

Екатерина Захариева ще приеме министъра на външните работи и насърчаване на търговията на Малта Кармело Абела
Министерството на външните работи ще отбележи Международния ден за възпоменание на жертвите от Холокоста

                     

 Държавна агенция за българите в чужбина