Gerb

Екатерина Захариева ще участва в Съвет „Външни работи“
21.01.2018
Print
Email
Вицепремиерът и министър на външните работи Екатерина Захариева ще вземе участие в Съвет „Външни работи“ (СВнР), който ще се проведе на 22 януари в Брюксел. Заседанието ще започне с работна закуска с президента на Европейската инвестиционна банка (ЕИБ), основната тема на която ще бъде създаването на Банка за развитие като подчинена структура в рамките на ЕИБ. 
 
Работната сесия ще продължи с обмен на мнения по актуални въпроси от международния дневен ред.  Външните министри ще дискутират бъдещето на партньорството на ЕС с държавите от Африка, Карибите и Тихоокеанския басейн. Споразумението от Котону, което задава рамката на отношенията, изтича през 2020 г. Във фокуса на дебата ще бъде представеният от ЕК мандат за преговори за ново споразумение, като този въпрос ще бъде обсъден и на неформалния СВнР-Развитие през февруари 2018 г. 
 
Съветът ще направи преглед на актуалната ситуация в Либия, включително в контекста на проведената на 14 декември 2017 г. тристранна среща ЕС-ООН-Африкански съюз.
 
Първите дипломати на 28-те ще обсъдят последните развития по Близкоизточния мирен процес. Външните министри и Върховният представител Федерика Могерини ще проведат неформален обяд с палестинския президент Махмуд Аббас. Мирният процес, двустранните отношения и регионалното сътрудничество ще бъдат основните теми на дискусията. 
 
Очаква се Съветът да приеме заключения по Ирак, Зимбабве, Интегрирaния подход на ЕС по отношение на външни конфликти и кризи, приоритетите на ЕС в Съвета на Европа.
Екатерина Захариева ще представи приоритетите на Българското председателство на Съвета на ЕС пред Комисията по ...
Министър Захариева ще приеме министъра по европейските въпроси на Френската република Натали Лоазо

                     

 Държавна агенция за българите в чужбина