Gerb

Екатерина Захариева ще представи приоритетите на Българското председателство на Съвета на ЕС пред държавните и генералните секретари на страните членки
30.11.2017
Print
Email

Заместник министър-председателят по правосъдната реформа и министър на външните работи Екатерина Захариева ще представи приоритетите на предстоящото Българско председателство на Съвета на Европейския съюз по време на неформалната среща на държавните и генералните секретари на страните членки на Съюза, която ще се проведе на 1 декември в столицата ни.

Това е първото голямо събитие от календара на Българското председателство, което се провежда в страната още преди София активно да поеме тази роля, както и първият практически тест за готовността на държавата ни да оглави Съвета на Европейския съюз.

Традиционно заседанията на генералните и държавните секретари се организират един месец преди началото на съответното председателство, а държавата домакин е следващият председател. Целта им е предстоящото председателство да бъде представено, като приоритите му се представят от министъра на външните работи. Форматът е високопоставен и на него се обсъждат актуални политически теми, както и взаимодействието между Европейската служба за външна дейност (ЕСВД) и държавите-членки.

Заседанието ще бъде председателствано от постоянния секретар на българското външно министерство Елена Шекерлетова и генералния секретар на ЕСВД Хелга Шмид.
 

Екатерина Захариева ще приеме външния министър на Полша Яцек Чапутович
Министър Захариева ще участва в Петата среща на върха по Източното партньорство на Европейския съюз

                     

 Държавна агенция за българите в чужбина