Gerb

Екатерина Захариева заминава на официално посещение в Кувейт
14.11.2017
Print
Email

Заместник министър-председателят по правосъдната реформа и министър на външните работи Екатерина Захариева ще бъде на двудневно официално посещение в Държавата Кувейт на 14 и 15 ноември, по покана на първия заместник министър-председател и министър на външните работи шейх Сабах Ал-Халид.

По време на визитата си вицепремиерът Захариева ще се срещне с  министър-председателя шейх Джабер Ал-Мубарак, с първия вицепремиер и министър на външните работи шейх Сабах Ал-Халид, с вицепремиера и министър на финансите Анас Халид и с министъра на правосъдието и държавен министър по въпросите на Парламента Фалех Абдуллах Али Ал-Азеб. На срещите ще бъдат обсъдени възможностите за засилване на диалога и създаването на работни контакти между двете страни в контекста на предстоящото Българско председателство на Съвета на Европейския съюз и ротационното председателство на Кувейт на Съвета за сътрудничество в Залива, както и непостоянното членство на Кувейт в Съвета за сигурност на ООН през 2018-2019 г. Ще бъдат обсъдени и протичащите процеси в Залива, и ключовата роля на арабската държава като балансиращ фактор в региона.

Кувейт е най-дългогодишенят партньор на България сред арабските държави от Залива. Дипломатическите ни отношения имат повече от половинвековна история и позитивният заряд на политическите връзки, както и двустранният диалог развиват съществуващият потенциал в търговско-икономическата сфера, образованието и културата. По време на визитата си министър Захариева ще обсъди и възможностите за задълбочаване на сътрудничеството в тези области, както и конкретни инициативи, които да бъдат осъществени на практика.

Екатерина Захариева ще участва в Съвета по общи въпроси в Брюксел
Екатерина Захариева ще участва в Съвет „Външни работи“

                     

 Държавна агенция за българите в чужбина