Gerb

Юрий Щерк ще вземе участие в неформалната среща на министрите от ЕС, отговарящи по въпросите на развитието в Талин
8.09.2017
Print
Email

Заместник-министър Юрий Щерк ще участва в неформалната среща на министрите от Европейския съюз, отговарящи за политиката на развитие, която ще се проведе на 11 септември в естонската столица Талин. Срещата е част от програмата на естонското председателство на Съвета на Европейския съюз и е фокусирана върху сътрудничеството за развитие и хуманитарната помощ.

Развитието е сред най-приоритетните във външен план политики на Европейския Съюз, който е и най-големият донор на официална помощ за развитие в света. Основна тема на срещата ще бъде операционализацията на взаимовръзката между хуманитарната помощ и сътрудничеството за развитие. Дискусиите по време на форума ще обхванат и иновативното взаимодействие с по-напредналите развиващи се държави (включително страните със средни доходи)от списък на Комитета за подпомагане на развитието на Организацията за икономическо сътрудничество и развитие, външния инвестиционен план на ЕС, както и дигитализацията за развитие.

България провежда активна политика в областта на развитието, според ангажиментите си на държава-член на Европейския съюз, като сред приоритетните за страната ни държави са страните от Западните Балкани и Черноморския басейн. Участието на българската делегация в Талин е от значение и в контекста на предстоящото българско председателство на Съвета на Европейския съюз.

Екатерина Захариева ще приеме държавния министър на Грузия по въпросите на европейската и евроатлантическата ...
Екатерина Захариева ще участва в неформалната среща на министрите на външните работи на Европейския съюз „Гимних“

                     

 Държавна агенция за българите в чужбина