Gerb

Екатерина Захариева заминава за Босна и Херцеговина
2.08.2017
Print
Email

Заместник- министър председателят по правосъдната реформа и министър на външните работи Екатерина Захариева заминава на двудневно посещение в Босна и Херцеговина на 3 и 4 август 2017г.  

Вицепремиерът Екатерина Захариева продължава балканската си обиколка. Първият ни дипломат ще представи приоритетите на предстоящото през 2018 г. Българско председателство на Съвета на ЕС. Основен фокус сред тях е поставен върху европейската перспектива на страните от региона на Западните Балкани.

На 3 август Екатерина Захариева ще посети военната база Бутмир. Там тя ще се срещне с командващия въоръжените сили на ЕС в Сараево (EUFOR) - генерал-майор Антон Валднер, с командира на Щаба на НАТО в столицата на БиХ  - бригаден-генерал Робърт Хюстън, както и с българския военен контингент в състава на EUFOR.

Операцията на въоръжените сили на ЕС в Босна и Херцеговина  - EUFOR „Аlthea“, стартира с решение на Съвета на Европейския съюз на 12 юли 2004 г. Тя замества ръководената от НАТО операция  SFOR,  осигуряваща  прилагането на Дейтънските споразумения, която е прекратена в края на 2004 г.  Мандатът на EUFOR „Althea“предвижда поддържане на сигурността в страната и предоставяне на обучение и подготовка с цел изграждането на отбранителен капацитет на силите за сигурност на БиХ.

България участва в мисията от самото й създаване. От началото на септември 2012 г. приносът на страната ни е с 10 военнослужещи в щаба на операцията в Сараево и леко маневрена рота с Национален поддържащ елемент до 140 военнослужещи и до 40 единици техника в състава на междинния резерв. Ротата се намира на българска територия и се поддържа в необходимото състояние на готовност за разгръщане.

В първия ден от посещението си в БиХ вицепремиерът Захариева ще проведе и среща с представители на местното самоуправление, на институцията на Омбудсмана и на неправителствения сектор в страната.

На 4 август първият ни дипломат ще разговаря с министъра на външните работи на страната Игор Църнадак. Тя ще се срещне и с Бакир Изетбегович, член на Председателството на Босна и Херцеговина, както и със заместник-председателстващия Съвета на министрите и министър на външната търговия и икономическите отношения на страната Мирко Шарович.

Председателството на Босна и Херцеговинае висш колективен държавен орган, съответстващ на президентската институция. За членове на колективното председателство, на общи избори през четири години, се избират само представители на държавотворните народи (бошняци, сърби и хървати),с по един представител на трите. Председателството се председателства от един от тримата си членове на ротационен принцип за срок от осем месеца. Съветът наминистрите на Босна и Херцеговина (правителството) се ръководи от председател с четиригодишен мандат и се състои от девет министерства. 

На 4 август, в рамките на работен обяд, вицепремиерът Екатерина Захариева ще разговаря и с министъра на отбраната на Босна и Херцеговина Марина Пендеш.

По време на балканската си обиколка Екатерина Захариева вече посети Република Сърбия, Република Албания, Република Македония и Румъния.

Екатерина Захариева ще приеме държавния министър на външните работи на Държавата Катар Султан Бин Саад Ал-Мурейхи в ...
Вицепремиерът Екатерина Захариева заминава за Република Македония

                     

 Държавна агенция за българите в чужбина