Gerb

Участие на вицепремиера Екатерина Захариева в Съвет „Външни работи“
15.07.2017
Print
Email

Заместник министър-председателят по правосъдната реформа и министър на външните работи Екатерина Захариева ще вземе участие в редовното заседание на Съвет „Външни работи“, което ще се проведе на 17 юли в Брюксел.

Първите дипломати на 28-те ще проведат дискусия относно приоритетите в изпълнението на Глобалната стратегия на ЕС за следващата година. Министрите ще обсъдят актуалното развитие на ситуацията в Либия и ще направят преглед на отговора на ЕС. Съветът ще одобри удължаването на мандата на EUNAVFOR MED операция Sophia* и на гражданската мисия на ЕС за подкрепа за интегрирано управление на границите в Либия (EUBAM).

Външните министри ще обменят мнения и относно положението в Корейската народнодемократична република (КНДР), в контекста на последните събития, включително неотдавнашното изстрелване на балистична ракета на 4 юли 2017 г. в грубо нарушение на резолюциите на Съвета за сигурност на ООН. Дискусията в СВнР ще направи преглед на ролята на ЕС и взаимодействието с останалите заинтересовани страни.

Работният обяд на министрите ще бъде посветен на темата за миграционния натиск в Централното Средиземноморие. В дискусията ще участват Върховния комисар на ООН по бежанците Филипо Гранди и Генералният директор на Международната организация по миграция.

 

_________________

*EUNAVFOR MED операция SOPHIA е военноморска операция на ЕС срещу контрабандистите и трафикантите на хора в Средиземноморието, която стартира на 22 юни 2015 г. Целта на мисията е идентифициране, залавяне и отстраняване на плавателни съдове и спомагателни активи, които се използват или за които се подозира, че се използват от контрабандисти или трафиканти на мигранти.

Операцията е един от елементите на по-широкия комплексен подход на ЕС към миграцията, чиято цел е да се реагира на непосредствената необходимост от спасяване на човешки животи и преодоляване на неотложни ситуации, справяне с първопричините за незаконната миграция и борба с трафикантите.

Операция Sophia носи името на момиченце от сомалийски произход, родено на 24 август 2015 г на борда на германската фрегата „Шлезвиг Холщайн“, която е част от военноморските сили в операцията на ЕС в централното Средиземноморие. Детето е спасено от германския кораб заедно с други 453 мигранти.

Екатерина Захариева заминава за Република Сърбия и Република Албания
Вицепремиерът Екатерина Захариева ще вземе участие в тристранна среща на високо равнище между България, Гърция и ...

                     

 Държавна агенция за българите в чужбина