Gerb

Участие на вицепремиера Захариева в Съвет „Външни работи“
18.06.2017
Print
Email
Заместник министър-председателят по правосъдната реформа и министър на външните работи Екатерина Захариева ще участва в редовно заседание на Съвет „Външни работи“, което ще се проведе на 19 юни в Люксембург. Първите дипломати ще започнат с дискусия по изпълнението на Глобалната стратегия на Европейския съюз година след представянето й на Европейския съвет. Министрите ще обсъдят сътрудничеството ЕС-НАТО въз основа на съвместен доклад на Върховния представител на ЕС и Генералния секретар на НАТО. Ще бъдат дискутирани външните аспекти на борбата с тероризма.
 
Темата за миграцията отново ще бъде на вниманието на първите дипломати на 28-те. Те ще направят преглед на напредъка по прилагането на рамката за партньорство една година след нейното създаване. Външните министри ще проведат дискусия по прегледа на Регионалната стратегия за Сирия, Ирак и заплахата от Да’еш, в частта по Ирак. Работният обяд ще бъде посветен на настоящата политическа криза в района на Персийския залив.
 
След заседанието на Съвета ще се проведе среща на министрите на държавите от Източното партньорство (ИП). Министрите на външните работи от ЕС и на шестте държави от ИП (Азербайджан, Армения, Беларус, Грузия, Република Молдова и Украйна) ще подготвят срещата на върха на държавите от Източното партньорство, която трябва да се проведе на 24 ноември в Брюксел.
 
Преди началото на Съвета вицепремиерът Екатерина Захариева ще участва в работна закуска на „Приятелите на Грузия“, чиито домакини ще бъдат Словакия и Латвия.
Участие на вицепремиер Екатерина Захариева в конференция „България и ЕС – 10 години и едно председателство между ...
Работно посещение на вицепремиера Екатерина Захариева в Република Австрия

                     

 Държавна агенция за българите в чужбина