Gerb

Работно посещение на вицепремиера Екатерина Захариева в Република Австрия
9.06.2017
Print
Email

Заместник-министър председателят по правосъдната реформа и министър на външните работи Екатерина Захариева ще бъде на работно посещение в Република Австрия на 11 и 12 юни т.г.

Българският вицепремиер ще участва в Европейския форум „Вахау“, който се провежда 10 и 11 юни т.г., в абатството Гьотвайг, Долна Австрия.

Форумът „Вахау“ е една от водещите европейски дискусионни платформи за обмен на идеи и визии на видни представители от областта на политиката, дипломация, бизнеса, академичните среди, за бъдещето на ЕС. Тази година събитието се провежда под мотото „Европа - по-близо до гражданите“, като дискусиите ще се фокусират върху въпросите: Как обединена Европа би могла да се доближи повече до своите граждани, така че всеки един да бъде мотивиран да даде своя принос; Как европейският континент да преодолее по-лесно съществуващите кризи /финансова криза, миграционна криза, Брекзит/, Европа отново да утвърди дълго градените си стойности и гражданите да възвърнат усещането си за сигурност, мир и просперитет.

В рамките на участието си във форума, Екатерина Захариева ще проведе и двустранни срещи. Тя ще разговаря с Волфганг Брандщетер, вицеканцлер и федерален министър на правосъдието на Република Австрия, както и с Фиона Хизлоп, секретар по култура, туризъм и външни работи в кабинета на Шотландия.

По време на визитата си във Виена, на 12 юни, вицепремиерът Захариева ще се срещне с австрийския федерален министър за Европа, интеграцията и външните работи Себастиан Курц. Акцент в разговора на двамата първи дипломати ще бъдат двустранните отношения и сътрудничеството във връзка с Триото Председателства на Съвета на ЕС Естония-България-Австрия в периода юли 2017 – декември 2018. Екатерина Захариева и Себастиан Курц ще обсъдят още актуални теми от европейския и международен дневен ред, сред които „Брекзит“, европейската перспектива за страните от региона на Западните Балкани, миграцията и др.

В австрийската столица, вицепремиерът Захариева ще проведе срещи и с представители на Парламента. Тя ще разговаря с председателя на парламентарната група за приятелство България - Австрия Херман Брюкл и членове на групата. Екатерина Захариева ще се срещне и с представители на ръководството и членове на Комисията по външна политика в австрийския парламент.

Участие на вицепремиера Захариева в Съвет „Външни работи“
Вицепремиерът Екатерина Захариева ще се срещне с премиера на Румъния Сорин Гриндяну и с министъра на външните работи ...

                     

 Държавна агенция за българите в чужбина