Gerb

Участие на министър Даниел Митов в Съвет „Външни работи“
15.01.2017
Print
Email

Министър Даниел Митов ще вземе участие в Съвет „Външни работи“, който ще се проведе на 16 януари в Брюксел в новата сграда „Европа“, която от началото на тази година е главното седалище на Европейския съвет и Съвета на ЕС. Заседанието ще започне с обмен на мнения по прогнозите за първата половина на 2017 г.

Първите дипломати на 28-те ще обсъдят актуалното състояние на обстановката в Сирия и ролята на ЕС за постигането на пълно прекратяване на огъня и истински политически преход в страната под егидата на ООН. Върховният представител ще даде на министрите актуална информация за последните мерки, приложени като част от регионалната инициатива на Съюз за бъдещето на Сирия.

Работният обяд на външните министри ще бъде посветен на Близкоизточния мирен процес след приемането на Резолюция 2334 (2016) на Съвета за сигурност на ООН и Парижката конференция, която ще се състои на 15 януари 2017 г. Ще бъдат обсъдени по-нататъшните стъпки за постигане на всеобхватно мирно споразумение, за запазване на жизнеспособността на решението, основано на съществуването на две държави, и за преодоляване на продължаващите отрицателни тенденции в региона.

В рамките на посещението си в Брюксел министър Даниел Митов ще проведе работна среща с Върховния представител Федерика Могерини. Двамата ще обсъдят актуални въпроси от европейския и международен дневен ред.
 

Участие на зам.-министър Любомир Иванов в Съвет „Външни работи“
Даниел Митов ще участва в Срещата на външните министри на НАТО в Брюксел

                     

 Държавна агенция за българите в чужбина