Gerb

Препоръки към пътуващите със самолет от и до Италия
9.05.2018
Print
Email

Във връзка с отменения полет на авиокомпания „Райънер“ от Рим, засегнал десетки български граждани и след проверка на посолството на Република България в Италия, информираме, че общият брой на пътници с отменени полети на 8 май заради стачките в страната е 20 000 души.

Повече от 100 полета между Италия и Обединеното кралство бяха отменени заради стачката на контрольорите на въздушния трафик и наземния персонал. Докато междуконтиненталните полети до и от Италия, както и до италианските острови остават незасегнати от стачните действия, много от пътуванията на къси разстояния са забавени или отменени.

„Райънер“, която превозва най-много пътници до и от италианските летища в сравнение с другите превозвачи, отмени десетки полети, включително до и от Бергамо (Милано). Италианският национален превозвач AlItaliaотмени общо 230 полета за Европа, между които шест между Лондон и Милано, както и четири между Лондон и Рим.

BritishAirways38 полета между лондонските летища и Италия, включително 14 до Милано. Авиокомпанията изрази намерение да използва по-големи самолети, където е възможно, за да обслужат засегнатите клиенти и намалят нивото на напрежение.

Призоваваме българските граждани, на които предстои да пътуват със самолет до и от Италия, както и в самата страна, да се информират своевременно за актуалната обстановка. При възникване на необходимост от консулско съдействие, можете да се обърнете към консулската служба в Рим на тел. (+39) 06 360 04367 или към генералното консулство на България в Милано съответно на тел. (+39) 02 849 42941 и 00393337826043 при спешни случаи.

Пътуващите със самолет в рамките на ЕС могат да проверят правата си и дали те се спазват, на следния електронен адрес:

https://europa.eu/youreurope/citizens/travel/passenger-rights/air/index_bg.htm

Препоръки към българските граждани при пътуване в Гърция

                     

 Държавна агенция за българите в чужбина