Gerb

Съобщение за пътуващите в Словения
8.02.2018
Print
Email

     Министерство на външните работи съобщава, че, считано от 01.04.2018 г., в Република Словения се въвежда електронно таксуване за превозни средства с тегло над 3,5 тона.

     От 01.04.2018 г. няма да бъде възможно заплащането на пътната такса на пунктовете за тази цел. Ще бъде преустановена възможността за заплащането на пътната такса с действащите електронни карти ДАРС и устройствата АВС. Всяко тежкотоварно МПС, използващо автомагистралите или високоскоростните пътища в Словения, ще трябва да се регистрира с цел използването на системата DarsGo, както и да придобие устройството DarsGo, чрез което се начислява пътната такса. И към момента регистрирането и получаването на DarsGoе възможно в сервизите DarsGo. Регистрацията ще бъде възможна и на бензиностанциите, намиращи се на отбивките за отдих. Информация за снабдяване с устройството DarsGoможе да бъде намерена на интернет страницата www.darsgo.si. Препоръчва се потребителите на системата DarsGoда сторят това своевременно, за да избегнат очакваните опашки за регистрация при преминаването към новата система. Заплащането на пътните такси по сега действащата система може да се извършва до края на деня на 31 март 2018 г., включително. ДАРС не предвижда „период за толеранс”. За да се избегнат недоразумения, стара и нова система за таксуване за преминаване през Република Словения няма да функционират паралелно.

     Словенските власти подчертават, че при липса на регистрация и устройство ще бъдат налагани глоби както на водачите на автобусите и тежкотоварните автомобили, така и на собствениците на фирмите, които своевременно не са предприели необходимите действия.

     Допълнителна информация и препратки за регистрация може да се намерят на интернет страниците www.dars.si и https://darsgo.si/portal/en/home или чрез електронната поща info@dars.go.

Препоръка на Ситуационен център
Препоръка към пътуващите за Гърция български граждани

                     

 Държавна агенция за българите в чужбина