Gerb

Вече 50 българи на Бали са се свързали с кризисния щаб на МВнР в Индонезия
28.11.2017
Print
Email

Още 11 български граждани, които са на почивка на остров Бали, са се свързали днес с кризисния щаб, сформиран в посолството на Република България в Индонезия заради изригването на вулкана Агунг. С това българите, които са информирали мисията ни, че се намират на острова, стават 50. Всички те са в безопасност, в хотелите, в които са настанени.

На българските граждани, чийто полети са отменени, се оказва необходимото съдействие за пренасочването им по алтернативни маршрути на придвижване.

По информация на посолството, индонезийските власти на о. Бали са осигурили автобусен транспорт от международното летище на Бали „I Gusti Ngurah Rai Airportе“ до летището в Сурабая (източна Ява) и международното летище Сокарно-Хата в Джакарта.  Цената на автобусния билет до Сурабая е 300 хил. индонезийски рупии (около 19 евро), а до Джакартa – 600 хил. индонезийски рупии (около 38 евро). Лицата, които искат да пътуват с автобусния транспорт трябва да се обърнат към информационния център за обслужване на клиенти (AP1), който се намира на ниво три на международното летище на Бали. Оттам те ще бъдат пренасочени за отпътуване към автобусните спирки, които се намират на първо ниво на сградата на международното летище.

Лицата, чиято виза за престой е изтекла или изтича следва незабавно да се обърнат към индонезийските имиграционни служби. Техният офис се намира на трето ниво на летището. На същото ниво (3-то) от утре – 29 ноември, се местят и бюрата на авиокомпаниите, които изпълняват полети от и до Бали.

Министерството на външните работи и посолството ни в Джакарта настоятелно призовават всички български граждани, които към момента се намират на о. Бали да се регистрират на сайта на министерството в рубриката „Пътувам за“, като предоставят мобилен телефон, имейл и точен адрес на местопребиваване на остров Бали или да се свържат с Кризисния щаб в Джакарта на телефон: + 62 21 390 4048 или на денонощния дежурен телефон: +62 811 932200. Така, при необходимост, консулските ни власти ще могат да окажат своевременна помощ.

Препоръчително е, българските граждани, които планират пътуване до о. Бали, както и тези, които вече се намират там, с цел туризъм да се свържат с авиокомпанията или туристическата агенция, които ги обслужват, за да се информират предварително за промяна в разписанията на полетите и какви са възможностите за съдействие от тяхна страна (като осигуряване на хотел, храна и т.н.) 

Настоятелно препоръчваме на нашите сънародници, пребиваващи и пътуващи за острова, да бъдат предпазливи, да не навлизат в определената ограничителна зона с радиус 10 км от кратера на вулкана , да се осведомят предварително подробно за актуалната обстановка, да следят информацията в местните медии и да спазват стриктно указанията за безопасност на властите. Тази нощ (в 01.00 часа местно време) кризисният щаб на индонезийските власти на о. Бали ще заседава, за да направи оценка на обстановката и да вземе решение до кога международното летище на острова ще остане затворено. 

Българското посолство в Джакарта следи ситуацията на о. Бали и е в постоянен контакт с българите, за които има информация, че към момента се намират на острова. Освен кризисният щаб към мисията, който е на разположение на нашите сънародници денонощно, подробна информация за обстановката на о. Бали и възможностите за консулска защита гражданите на страните членки на ЕС могат да получат и от информационното бюро на международното летище на острова.

Летището в Бали е отново отворено
39 българи на Бали са потърсили до момента кризисния щаб на МВнР в Индонезия

                     

 Държавна агенция за българите в чужбина