Gerb

Предупреждение във връзка с опасност от изригване на вулкан на индонезийския остров Бали
30.09.2017
Print
Email

Във връзка с възможността от изригване на вулкана Агунг на индонезийския остров Бали министерството на външните работи и посолството на Република България в Джакарта обръщат внимание на българските граждани, че Индонезия е повишила нивото на евентуален риск от изригване на най-високата четвърта степен.

Нашите сънародници, които се намират на остров Бали, да следят съобщенията на местните медии и да следват стриктно указанията на властите в случай на извънредна ситуация.

Препоръчваме да вземат лични мерки за безопасност, сред които:

  1. Превантивни:
  • Да се уверят, че разполагат с достатъчно питейна вода и хранителни продукти;
  • Да се снабдят с маски срещу прах;
  • Да пазят личните си документи;
  • Да се свържат с туроператора или авиокомпанията си, за да се уверят, че в случай на евакуация ще бъдат транспортирани до безопасно място.
  • Да се уверят, че имат валидна медицинска застраховка, включваща помощ при извънредни ситуации, включително в резултат на вулканична дейност.
  1. При евентуално изригване:
  • Да не излизат на открито и да не отварят прозорци;
  • Да носят чифт диоптрични очила, в случай, че ползват контактни лещи, тъй като вулканичната пепел би могла да създаде  риск от инфекции.

Министерството на външните работи и посолството ни в Джакарта призовават освен това всички българи, намиращи се понастоящем на остров Бали, да се регистрират на сайта на министерството в рубриката „Пътувам за“, като предоставят мобилен телефон, имейл и точен адрес на местопребиваване на остров Бали. Така консулските ни власти ще могат да окажат своевременна помощ.

В случай на нужда българските граждани могат да се свържат с посолството на Република България в Джакарта на тел. +62 21 390 4048, а при извънредна ситуация и в извънработно време – на денонощния дежурен телефон +62 811 932 200.

Предупреждение във връзка с преминаването на урагана Нейт над щатите Алабама, Луизиана, Мисури и Флорида
Предупреждение към българските граждани, пътуващи за Каталуня, Испания

                     

 Държавна агенция за българите в чужбина