Gerb

Информация за българските граждани, пътуващи директно от Руската федерация до Република Беларус
17.07.2017
Print
Email
МВнР информира българските граждани, които възнамеряват да пътуват директно от Руската федерация до Република Беларус, както и в обратното направление, за официално отправена от страна на Руската федерация препоръка към гражданите на трети страни да използват самолет при пътуване между Руската федерация и Република Беларус.
 
Към момента, през граничните контролно-пропускателни пунктове на сухопътната граница между Република Беларус и Руската федерация нямат право да преминават граждани на ЕС и трети държави. Право да преминават имат само гражданите на Руската федерация и Република Беларус. Контролно пропускателният пункт „Красная горка“ на магистрала М1 „Беларус“, често използван по маршрута Минск-Смоленск-Москва, е затворен за граждани на ЕС и трети държави, независимо от това дали притежават обикновени, служебни или дипломатически паспорти. През него се пропускат само граждани на Руската федерация и Република Беларус. Същото важи и за друг известен маршрут - Гомел-Брянск, използващ магистрала М 10.
 
Отсъствието на международни пропускателни пунктове на сухопътната граница между Република Беларус и Руската федерация за граждани на ЕС и трети държави означава, че влизането с автомобил, автобус или влак в Руската федерация от Република Беларус може да се извърши само през Латвия, Естония или Украйна.
 
Наличието на разрешение за продължително или постоянно пребиваване в Руската федерация или в Република Беларус също не дава право на граждани на ЕС или трети държави за преминаване през сухопътната им държавна граница.
 
Чужденци, преминали през сухопътната граница между Руската федерация и Република Беларус, подлежат в Руската федерация на санкция за незаконно преминаване на границата.
Информация във връзка с наводненията на полуостров Халкидики
Актуална информация относно инцидент с привърженици на ФК "Левски" в Хърватия

                     

 Държавна агенция за българите в чужбина