Gerb

Екатерина Захариева: Без подкрепата на бизнеса политиците не могат да се справят с глобалните предизвикателства
11.06.2018
Print
Email

„Ако искаме Европа да надхвърли през следващото десетилетие прага от 1,5 % растеж на брутния си вътрешен продукт, то единствената възможност е създаването на Единен цифров пазар. Европа, за съжаление, беше затворена малко повече в себе си през последните години и сега е време да навакса“. Това заяви вицепремиерът и министър на външните работи Екатерина Захариева на форума „Европейски парламент на предприятията“, който се проведе под егидата Българското председателство на Съвета на Европейския съюз в НДК. Инициативата пресъздава сесия на Европейския парламент, но с участието на представители на деловите среди от всички европейски страни, които дискутират по ключови въпроси, свързани с развитието на бизнеса.  

„На фона на обсъждането на Брекзит и анализите, които правим, може би едва сега осъзнаваме какво всъщност ни дава Единният пазар и колко трудности и предизвикателства би имал всеки един гражданин, да не говорим за малкия и среден бизнес, при неговата липса“, заяви Захариева. Тя поздрави организаторите за темите на форума и изтъкна, че без подкрепата и идеите от страна на бизнеса, политиците няма как да се справят с глобалните предизвикателства.

Вицепремиерът припомни, че по-рано тази година Европейската комисия е представила инициатива за създаване на Единен цифров пазар в три основни направления: по-добър достъп за потребителите и предприятията до цифрови стоки и услуги в цяла Европа, създаване на подходящи условия и равнопоставеност за развитието на цифровите мрежи и новаторските услуги, и максимизиране на потенциала за растеж на цифровата икономика. Тя също така приветства проекта за следващата Многогодишна финансова рамка, в която за първи път е включена и цифрова програма, а  предвидените средства са над 28 милиарда евро, което е почти двойно увеличение в тази сфера.

 „Това е едно добро начало, но трябва да видим и как ще се развият дебатите. Всяка една страна – членка на ЕС, разбира се, има специфики, но трябва да се събудим и да осъзнаем, че Европа не е светът. Светът се развива бързо, и ако искаме да продължим да сме водеща икономика, трябва да вземем бързи мерки по отношение на създаването на общия цифров пазар“, изтъкна Екатерина Захариева.

Тя даде за пример ИКТ сектора, който е най-бързоразвиващият се в България през последните години, като изтъкна ключовата роля на връзката между бизнеса и образованието. „Трябва да си зададем въпроса какво можем да направим ние всички заедно, за да може пазарът на труда да съответства на кадрите, които произвеждат нашите образователни системи. Необходимо е да развиваме в образованието предприемаческия дух и общите умения и в същото време да създадем такива системи, които да предопределят бърза преквалификация и учене през целия живот“, заключи Захариева.

Вицепремиерът Захариева представи българската позиция за бъдещите отношения между ЕС и Обединеното кралство
Посланик Николай Янков връчи акредитивните си писма на президента на Република Азербайджан Илхам Алиев

                     

 Държавна агенция за българите в чужбина