Gerb

Министър Захариева: Издаваме все по-бързо визи за сезонни работници
11.06.2018
Print
Email

Министерството на външните работи е съкратило сроковете за издаване на дългосрочни визи, даващи на притежателите им право на престой и работа от 90 дни до девет месеца, и работи за по-нататъшното ускоряване на процеса. Това обяви вицепремиерът и министър на външните работи Екатерина Захариева по време на конференция „Образование и труд - локални проблеми, глобални решения”, провела се в София.

„По мои данни досега това отнемаше между 20 и 40 дни, което е твърде дълго за бизнеса”, посочи министърът. „Затова опитахме да съкратим пътя и времето за дългосрочни визи и те вече се получават до 15 работни дни”, каза тя и разкри усилията на министерството за ускоряване на процедурата до 10 работни дни. Това ще стане след междуведомствено съгласуване и одобрение от Министерския съвет на проект за Постановление за изменение на Наредбата за условията и реда за издаване на визи и определяне на визовия режим. Готвеното изменение ще облекчи издаването на визи за престой между 90 дни и девет месеца.

Това са част от усилията на министерството в улеснение на бизнеса. „Със сигурност има какво още да се желае, но моят призив към бизнеса е - сезирайте ме всеки път, когато има затруднения с издаване на такива визи, защото всеки път взимаме мерки, които водят до подобрения.”

Друг приоритет в усилията на министерството за справяне с недостига на работна ръка е сътрудничеството с българските общности зад граница.„Това е потенциал от милион и половина – два милиона души и макар да сме наясно, че повечето от тях имат реализация навън, искам да разгърнем инициативата заедно с бизнеса за онези наши сънародници, които мислят, че могат да намерят реализация тук“, каза министърът. Тя посочи, че макар миналата година нови 30 000 българи да са напуснали страната, други 27 000 са се върнали трайно. „Трендът към завръщане се усилва в сравнение с предходни години”, каза тя и добави, че е необходимо да продължават инициативите с показване на положителни примери на българи, върнали се от чужбина и реализиращи се успешно тук.

„Ние сме готови да отворим задграничните си представителства за бизнеса и да направим връзка с общностите ни в чужбина, а аз всеки път в срещи с наши сънародници подчертавам предимствата на живота в България днес“, каза министърът. „Думите ми обаче ще са по-силни, ако до мен седят стабилни работодатели.”

Вицепремиерът посочи и друг ход на Външното министерство с пряк положителен ефект за намирането на сезонна работна ръка. „Това е откриването на консулството ни в Тараклия и ефектът веднага се вижда – с динамично раздвижване на пазара на труда.” Сега правителството работи „и е задължително да го направим - да осигуряваме работа и за членовете на семейства, в които единият вече има дългосрочна виза”, подчерта тя.

„Не бива да забравяме, че основната полза в издаването на визи са не толкова левовете, които стикерът ще вкара в хазната, а бизнесът, който туристическите визи ще донесат, работната ръка от дългосрочните визи и талантите, които идват с така наречените сини карти”, обобщи министърът.

В организираната от КРИБ, „24 часа”, списание „Икономика” и сайта Kmeta.bg конференция участие взеха също вицепремиерът Томислав Дончев, министрите Красимир Вълчев и Николина Ангелкова, кметът на София Йорданка Фандъкова и други.

Посланик Николай Янков връчи акредитивните си писма на президента на Република Азербайджан Илхам Алиев
Заместник-министър Юрий Щерк прие посланика на Беларус Владимир Воронкович във връзка с приключването на неговия ...

                     

 Държавна агенция за българите в чужбина