Gerb

Екатерина Захариева: Заедно трябва да продължим да убеждаваме скептиците, че мястото на Западните Балкани е в ЕС
16.05.2018
Print
Email

„Много е важно, когато се събираме заедно политици, представители на гражданското общество и бизнеса да бъдем честни и да си говорим откровено какво реално можем да направим за бъдещето на Западните Балкани“. Това заяви вицепремиерът Екатерина Захариева на конференция „Диалог със Западните Балкани: създаване на регион на растеж, сигурност и свързаност по пътя към Европа“, организирана от Европейския съвет за външна политика (ECFR) и Центъра за европейски изследвания.

Захариева бе един от основните говорители на форума в рамките на дискусионен панел на тема „Европейска перспектива на Западните Балкани“. Заедно с нея в дискусията участваха Никола Димитров, министър на външните работи на Република Македония и Анджелина Айхорст, директор за страните от Западните Балкани и Турция към Европейската служба за външна дейност.

Пред аудиторията Екатерина Захариева отбеляза, че според проучванията на общественото мнение гражданите на ЕС все още са разделени по отношение на европейската перспектива на страните от Западните Балкани, като процентите „за“ и „против“ се движат приблизително по средата. „Не сме успели все още да убедим всички в ЕС. Има съпротива към бързо разширяване, но никой не е против разширяването изобщо. Отлагането до безкрайност обаче не само ще демотивира, но ще разочарова, а може би и разгневи гражданите на страните от Западните Балкани“, коментира българският първи дипломат.

Според Захариева притесненията на някои от държавите членки са свързани с опасенията, че страните от региона могат да пренесат проблемите от миналото помежду си в Съюза и те да бъдат използвани, когато се решава въпрос, важен за всички европейски граждани. В тази връзка външният министър подчерта, че това, което е нужно, е страните от Западните Балкани да покажат зрялост, да докажат, че могат да работят заедно и да решават проблемите си, че могат да правят реформи. „Трябва да покажем, че живеем в настоящето, а не в грешния век“, подкрепи Екатерина Захариева думите на своя македонски колега Никола Димитров. Тя обаче бе категорична, че процесът на трансформация зависи изцяло от желанието на страните в региона.

Вицепремиерът Захариева изрази оптимизъм за шанса, който датата „2025“ предоставя за европейската перспектива на Република Македония и Албания, но подчерта, че крайният резултат няма да бъде постигнат лесно. „Няма да е лесно, но имаме време да убедим тези държави, които все още са скептични“, отбеляза тя.

Екатерина Захариева сподели и очакванията си от Срещата на върха в София, като отбеляза различния контекст, в който тя се случва в сравнение със срещата в Солун преди 15 години. „През 2003 г. нито една страна не беше със статут на кандидат. Виждам наистина това, което успяхме да постигнем всички заедно - отношението в ЕС по темата за разширяването вече е съвсем друго“, каза външният министър. Тя изрази своята убеденост, че на Срещата, на която ще присъстват всички лидери, ще се вземат конкретни решения за финансиране на проекти и европейската перспектива на Западните Балкани ще бъде подкрепена с ясни програми, които водят по пътя напред.

Министър Захариева подчерта, че е важно страните от региона да участват в дискусиите за общото ни бъдеще, както и в процеса на вземане на решения. „Заедно трябва да се борим да задържим хората в Западните Балкани, да се борим срещу тенденциите на национализъм. Трябва да  продължим заедно с хората от региона да убеждаваме скептиците, че мястото на Западните Балкани е в ЕС“, заяви още Екатерина Захариева.

Декларация от Срещата на върха ЕС - Западни Балкани в София, 17 май
Министър Захариева участва в конференция за гражданското общество в Западните Балкани

                     

 Държавна агенция за българите в чужбина