Gerb

Българското председателство на Съвета на ЕС е домакин на конференция за борба с антисемитизма
15.05.2018
Print
Email

Заместник-министърът на външните работи и Национален координатор за борбата с антисемитизма Георг Георгиев беше домакин на кръгла маса за обсъждане на добри практики в борбата срещу антисемитизма и преодоляване на предизвикателствата, свързани с него. Събитието е част от календара на Българското председателство на Съвета на ЕС и бе организирано съвместно от Председателството и Европейския еврейски конгрес. Инициативата се провежда малко преди първата годишнина от Резолюцията на Европейския парламент от 1 юни 2017 г. относно борбата с антисемитизма.

Основната цел на кръглата маса е да помогне на страните от Съюза да се учат една от друга на най-добрите практики и да разработят помежду си стратегии за по-добро прилагане на препоръките от Резолюцията.

Пред участниците в събитието заместник-министър Георгиев изтъкна, че укрепването на ангажимента на ЕС да се бори срещу всички форми на нетолерантност, ксенофобия и езика на омразата, е на първо място в дневния ред на нашето Председателство. "Считаме, че активното участие в дискусиите на еврейските организации и общности е полезна практическа стъпка в тази посока. Също така вярваме, че повишаването на статута на България в Международния алианс за възпоменание на Холокоста и нашата амбиция да се присъединим към него като пълноправен член в близко бъдеще, придава допълнителна стойност към усилията на Председателството.", допълни българският заместник-министър.

Участниците в кръглата маса - представители на институциите на Европейския съюз, националните правителства и водещи еврейски организации - проведоха дискусии по две основни теми, организирани в два отделни панела.

Няколко държави членки на Съюза и страни кандидатки за членство, които са назначили национални координатори за борба с антисемитизма и са приели работната дефиниция от Резолюцията, обсъдиха с участниците диалога между националните координатори и еврейските организации. Основните цели на дискусията от панела бяха да се идентифицират начините за подобряване на сътрудничеството, чрез които да се борят по-ефективно срещу антисемитизма.

Във втория панел участващите национални координатори представиха своята работа досега и споделиха най-добрите си практики, а презентациите, които представиха им послужиха като основа за последваща размяна на идеи по стратегиите за борба с настоящите предизвикателства.

Позиция на МВнР
Главният зам.-помощник държавен секретар на САЩ: Срещата на върха в София е историческа и ще влезе в учебниците

                     

 Държавна агенция за българите в чужбина