Gerb

Главният зам.-помощник държавен секретар на САЩ: Срещата на върха в София е историческа и ще влезе в учебниците
15.05.2018
Print
Email

„Срещата на върха ЕС-Западни Балкани в София е историческа и ще влезе в учебниците. Приветствам лидерската роля на българското правителство за европейската перспектива за региона.“

С тези думи главният заместник-помощник държавен секретар в Бюрото за Европа и Евразия в Държавния департамент на САЩ Елизабет Милард се обърна към вицепремиера и министър на външните работи Екатерина Захариева. Захариева прие Милард, която е на работно посещение в София.

„Фактът, че успяхме да организираме тази Среща на върха в София, вече е успех. Много е важно по време на разговорите страните да оставят проблемите помежду си и да имаме конструктивен и пълноценен диалог. Стабилността на Балканите е важна за стабилността за света. Интеграцията на страните от региона в евроатлантическите структури е дългосрочен приоритет на българската външна политика“, заяви Захариева по повод предстоящата Среща на върха за Западните Балкани в София.

„Очакваме това събитие да потвърди отново европейската перспектива за страните от региона и да насърчи осъществяването на необходимите реформи“, подчерта още външният ни министър.

По време на разговора бяха обсъдени и двустранни въпроси в областта на сигурността, отбраната и енергийната диверсификация. Захариева и Милард се обединиха около тезата, че България и САЩ ще продължат активното укрепване на сътрудничеството в тези и други области от взаимен интерес.

В рамките на дискусията бяха обсъдени и усилията за присъединяването на страната ни към Организацията за икономическо сътрудничество и развитие (ОИСР).

„България е добър партньор на организацията от много години и мисля, че е време да започнат преговорите по присъединителния процес към ОИСР във възможно най-кратък период“, обясни Екатерина Захариева.

Това е втората среща на българския вицепремиер и зам.-пом. държавен секретар Милард. Първата бе през септември м.г. в Ню Йорк.

Българското председателство на Съвета на ЕС е домакин на конференция за борба с антисемитизма
Руската кандидатура за Expo2025 бе представена пред заместник-министър Щерк

                     

 Държавна агенция за българите в чужбина