Gerb

Руската кандидатура за Expo2025 бе представена пред заместник-министър Щерк
15.05.2018
Print
Email

Заместник-министърът на външните работи Юрий Щерк прие във вторник заместник-министъра на земеделието на Руската федерация Елена Астраханцева, която представи пред него кандидатурата на град Екатеринбург за домакинство на световното изложение Expo 2025.

Българският дипломат се запозна с аргументите на руската кандидатура и информира събеседниците си, че решението на българското правителство ще бъде взето след обстойно разглеждане на всички представени кандидатури.

Срещата бе повод за обсъждане на състоянието на двустранните отношения и в частност – на търговско-икономическото сътрудничество между България и Руската федерация. Заместник-министър Щерк заяви, че за България като държава-членка на ЕС и НАТО важна предпоставка за динамизиране на икономическите отношения между двете страни е преодоляването на проблемите в отношенията на Русия с двете организации.

Той напомни за основните очаквания на Европейския съюз към Руската федерация - пълно и добросъвестно изпълнение на Минските споразумения за уреждане на конфликта в Украйна; зачитане на суверенитета и териториалната цялост на съседните на Русия страни; конструктивно ангажиране на руската страна в поддържането и укрепването на международния правов ред.

Реализирането на тези очаквания би създало условия за преразглеждане на режима на санкции на ЕС срещу Русия и същевременно би било предпоставка за нормализирането и по-нататъшното развитие на сътрудничеството между Русия, от една страна, и Европейския съюз и неговите държави-членки, включително и България – от друга, посочи още заместник-министър Щерк.

В заключение той подчерта, че за България е важно да се създадат условия за преодоляването на застоя в някои сфери на сътрудничество и по-специално в областта на селското стопанство и износа на български храни и селскостопански продукти за Русия след наложените от руска страна ограничения на вноса на селскостопански стоки от държави-членки на ЕС.

По-рано днес Астраханцева представи кандидатурата на Екатеринбург и пред заместник-министъра на икономиката Александър Манолев.

Главният зам.-помощник държавен секретар на САЩ: Срещата на върха в София е историческа и ще влезе в учебниците
Екатерина Захариева откри конференция за икономическата и социална кохезия на Западните Балкани

                     

 Държавна агенция за българите в чужбина