Gerb

Съветът “Общи въпроси” (чл. 50): Необходими са още усилия, за да има плавно оттегляне на Обединеното кралство
14.05.2018
Print
Email

Съветът „Общи въпроси“ (чл. 50) заседава днес в Брюксел под председателството на заместник министър-председателя и министър на външните работи Екатерина Захариева. Актуалното състояние на преговорите с Обединеното кралство и предстоящият Европейски съвет във формат 27 бяха основните теми на вниманието на министрите.

Главният преговарящ на ЕС Мишел Барние информира Съвета за последните развития в разговорите с британската страна – както по отношение на останалите отворени въпроси от споразумението за оттегляне, така и относно рамката на бъдещите отношения ЕС-Обединено кралство. Обща бе оценката, че са необходими още усилия, за да бъде отчетен необходимият съществен напредък през октомври.

И гражданите, и бизнесът от двете страни на Ламанша имат нужда от сигурност, че оттеглянето на Обединеното кралство от ЕС ще се случи по плавен и подреден начин. Възможно най-скоро те трябва да знаят какво ще стане след Брекзит, заяви министър Захариева. До октомври остават само пет месеца, а все още има важни въпроси на оттеглянето, които трябва да бъдат решени, подчерта тя.

Министрите започнаха също подготовката на заседанието на Европейския съвет по чл. 50 в края на юни. Очаква се лидерите да направят преглед на състоянието на преговорите с Обединеното кралство.

Екатерина Захариева откри конференция за икономическата и социална кохезия на Западните Балкани
Екатерина Захариева: Европейският бюджет е израз на нашите ценности

                     

 Държавна агенция за българите в чужбина