Gerb

Тодор Стоянов проведе политически консултации с държавния секретар на Камбоджа Оуч Борит
12.03.2018
Print
Email
Заместник-министърът на външните работи Тодор Стоянов и държавният секретар на Камбоджа Оуч Борит участваха днес в политическите консултации между министерството на външните работи на България и министерството на външните работи и международното сътрудничество на Камбоджа.   
 
По време на консултациите българските и камбоджанските дипломати направиха преглед на двустранните отношения и очертаха перспективите за активизирането им, в това число и чрез насърчаване на политическия диалог, осъвременяване на договорно-правната база и укрепване на търговско-икономическото сътрудничество. Сред перспективните сфери на сътрудничество по време на консултациите бяха откроени туризмът, селското стопанство и преработката на селскостопанска продукция, фармацевтиката, както и обсъдени възможностите за активизиране на обмена в областта на културата и образованието чрез започване на преговори за нова двугодишна програма за културно сътрудничество и засилване на връзките между университетите. 
 
Дипломатите на двете страни изразиха задоволство от сътрудничеството в рамките на ООН и международните организации и подчертаха потенциала за надграждане на двустранните връзки в рамките на засиления диалог ЕС-АСЕАН и Азиатско-европейската среща (АСЕМ). Заместник-министър Тодор Стоянов представи и приоритетите на Българското председателство на Съвета на Европейския съюз.  Двамата заместник-министри обмениха информация относно актуалните политически и икономически развития в България и Камбоджа. Заместник-министър Стоянов предаде посланията на ЕС, застъпени в Заключенията на Съвета по Камбоджа, приети на 26 февруари 2018 г.
 
След края на разговорите заместник-министър Стоянов и държавният секретар Оуч Борит подписаха Меморандум за разбирателство за политически консултации между Министерството на външните работи на България и Министерството на външните работи и международното сътрудничество на Камбоджа. Държавният секретар Оуч Борит информира и за намерението на камбоджанската страна в близко бъдеще да открие отново посолството на Камбоджа в София.
 
В рамките на програмата на камбоджанската делегация са включени също така среща с представители на Групата за приятелство България-Камбоджа в 44-то Народно събрание и среща с директора на Дипломатическия институт (ДИ) с цел установяване на сътрудничество между ДИ и Националния институт за дипломация и международни отношения на Камбоджа. Официалната камбоджанска делегация е придружавана от бизнесмени, за които са предвидени срещи в БТПП, както и с представители на български компании, организирана от ИАНМСП.
Столичният куклен театър гастролира в Япония за Българското председателство на ЕС
Съвместна декларация от 10-ата Тристранна среща на министрите на външните работи на Република България, Република ...

                     

 Държавна агенция за българите в чужбина