Gerb

Прием за Трети март в Никозия
8.03.2018
Print
Email

Над 200 души присъстваха на приема по повод Националния празник на България, организиран от посолството ни в Никозия. Слова произнесоха външният министър на Кипър Никос Христодулидес и българският посланик Христо Георгиев.

Новоизбраният министър на външните работи Никос Христодолидис поздрави гостите по случай Националния празник на Българияи подчерта, че България и Кипър развиват отлични двустранни отношения в различни сфери от взаимен интерес – търговска, икономическа, културна и образователна области. Двете страни поддържат активен политически диалог на високо и най-високо равнище, Кипър е сред основните инвеститори в България и много кипърски студенти са завършили български университети. Министър Христодолидис пожела успех на настоящото Българско председателство на Съвета на ЕС.

Посланик Георгиев посочи, че на 3 март България възстановява своята държавност. Той отбеляза отличните отношения между България и Кипър във всички области и акцентира върху приоритетите на Българското председателство на Съвета на ЕС. Посланикът се обърна с пожелания на български към присъстващите на приема българи и кипърци, завършили образование в България.

Сред присъстващите на събитието бяха председателят на парламента на Кипър Деметрис Силурис, министрите на транспорта, комуникациите и благоустройството и на здравеопазването Василики Анастасиадес и Константинос Йоану, депутати, представители на мироопазващите сили на ООН в Кипър (УНФИСИП), на Кипърската, Арменската и Маронитската църква, бившите външни министри на Кипър Джордж Якову и Никос Роландис, кметове, лидери на профсъюзни организации, посланици.

Гостите бяха посрещнати от посланик Георгиев и почетният консул на България в Кипър Вакис Лоизу. На голям екран бяха прожектирани филми за България.

Ден на България в канадската провинция Онтарио
Прием по случай Трети март в сградата на Съвета на Европа в Страсбург

                     

 Държавна агенция за българите в чужбина