Gerb

Георг Георгиев се срещна в САЩ с президента на Чикагския съвет по глобални въпроси и с регионалното ръководство на Американския еврейски комитет
3.03.2018
Print
Email

Заместник-министър Георг Георгиев започна вчера своето работно посещение в САЩ със срещи в Чикагския съвет по глобални въпроси (CCGA) и с  регионалното ръководство на Американския еврейски комитет.

При срещата му с президента на Чикагския съвет по глобални въпроси Иво Даалдер, заместник-министър Георгиев поиска неговото съдействие за по-бързото присъединяване на България към програмата за освобождаване от визи Visa Waiver Program (VWP), която остава приоритет в двустранните отношения между България и САЩ.

Георг Георгиев запозна своя домакин и с ключовите приоритети от програмата на Българското  Председателство на Съвета на ЕС. "Нашето председателство оправя ясен сигнал към нашите партньори, че страната ни може да изпълнява отговорно ангажиментите,  които поема”, подчерта той.

По-късно през деня българският заместник-външен министър проведе среща и с регионалното ръководство на Американския еврейски комитет (AJC).

Пред AJC Георгиев подчерта, че страната ни е признателна на еврейската общност, която е дала своя принос и е оказала подкрепа на България в годините на прехода към демокрация, присъединяване към НАТО и ЕС, както и за задълбочаване на двустранния диалог със САЩ. „Активното сътрудничество на България с американската еврейска общност има важна роля за развитието на двустранните българо-американски отношения и за насърчаването на практическото сътрудничество между България и Израел", посочи още той.

Георг Георгиев е на работно посещение в САЩ до седми март. В рамките на визитата си той ще проведе срещи и с представители на местната власт и на българските общности в Чикаго и Синсинати.

Честит национален празник!
В Грузия отбелязаха Националния празник на България с изложба на средновековни ръкописи

                     

 Държавна агенция за българите в чужбина