Gerb

Вицепремиерът Екатерина Захариева разговаря с австрийския федерален министър по европейските въпроси, културата, изкуството и медиите
8.02.2018
Print
Email

Българското председателство на Съвета на ЕС и ключовите теми от европейския дневен ред бяха във фокуса на срещата на вицепремиера Екатерина Захариева и австрийския федерален министър по европейските въпроси, културата, изкуството и медиите Гернот Блюмел.

Те разговаряха днес, в рамките на посещението на българския първи дипломат във Виена. 

Захариева и Блюмел обсъдиха Брекзит, следващата Многогодишна финансова рамка на Съюза, темата с миграцията и опазването на външните граници на ЕС.  „Благодаря на Австрия за заявената подкрепа за присъединяване на България към Шенгенското пространство. Страната ни отдавна е готова за членство в Шенген и ще разчитаме на вашата подкрепа и в бъдеще“, заяви Захариева пред министър Блюмел.

Българският министър отбеляза последователните усилия на правителството ни за приемането на България в „чакалнята на еврозоната“ . Имаме стабилен икономически ръст от 4%, безработицата е само 6%, допълни тя.

По време на срещата си Захариева и Блюмел изразиха задоволство от съвместната работа на България и Австрия по темата за европейската перспектива на Западните Балкани и общото виждане, че тя е единствената възможност за стабилност и просперитет в региона. Този основен приоритет Българското председателство ще бъде продължен от Австрия, която поема поста през втората половина на 2018г., увери от своя страна Гернот  Блюмел.

„Има осезаема позитивна тенденция по отношение на европейската перспектива на Западните Балкани“, отбеляза Екатерина Захариева. Тя допълни, че част от държавите са по-напреднали в този процес и посочи като пример Черна гора и Сърбия. Черна гора има сериозен напредък, отворила е 32 преговорни глави и временно е затворила три. Сърбия също напредва, като към момента е отворила 12 глави, като две от тях са временно затворени, допълни вицепремиерът. Захариева изрази надежда, че Албания и Република Македония могат да получат препоръка за започване на преговори през настоящата година.

Словения въвежда ново електронно таксуване на превозни средства над 3,5 т по високоскоростните си пътища
Посланикът ни в Любляна Димитър Абаджиев представи приоритетите на Българското председателство на Съвета на ЕС пред ...

                     

 Държавна агенция за българите в чужбина