Gerb

Откриване на Българското председателство на Съвета на ЕС в Москва
5.02.2018
Print
Email
С концерт в Държавния  академичен Болшой театър бе официално открито в Москва Българското председателство на Съвета на ЕС на 5 февруари т.г. 
Извънредният и пълномощен посланик на България в Руската федерация Бойко Коцев откри вечерта със слово пред официалните гости, сред които министри, дипломати, депутати, сенатори, обществени дейци и членове на българската диаспора. 
В речта си българският дипломат подчерта, че България вече 11 години е страна-членка на ЕС, но от 13 века има ключова роля като част от Европа и европейското културно наследство, неделима част от което е и българската култура. 
Младите български оперни певци и музиканти, които вече имат признание на български и световни сцени, спечелиха овациите на публиката. Наред с българските изпълнители, в концерта участваха и Струнен квартет „Четири ключа”, съставен от музиканти на Болшой театър. Богатата програмата на събитието включваше произведения на български и световно признати чуждестранни композитори. 
С огромен успех премина и концертът на поканените за откриването на Председателството български певци и музиканти на 4 февруари в Рахманиновската зала на Московската държавна консерватория. Тази проява постави начало на цикъл от концерти на български изпълнители, които ще се проведат през 2018 г. в Московската консерватория.
Министерството на външните работи на Република България приветства Стратегията за Западните Балкани
Министър Екатерина Захариева прие своя малтийски колега

                     

 Държавна агенция за българите в чужбина