Gerb

Тържествен концерт в чест на Българското председателство на Съвета на ЕС в Кралския дворец във Варшава
1.02.2018
Print
Email

„Неслучайно отидох в София на първата си визита в чужбина, след като встъпих в длъжност. Полша ще подкрепя последователно Българското председателство в постигането на неговите цели“. Това заяви министърът на външните работи на Полша Яцек Чапутович на работен обяд с посланиците на страните - членки на ЕС във Варшава на 29 януари 2018 г. Домакинът на срещата - посланик Емил Ялнъзов, изложи приоритетите на Българското председателство на Съвета на ЕС.

По-късно същия ден в Балната зала на Кралския дворец във Варшава се състоя тържествен концерт в чест на Председателството. Събитието бе открито с химните на България, Полша и Европейския съюз в изпълнение на хора на Европейския колеж в Натолин, а в основната програма проф. Марио Хосен (цигулка) и Лиляна Кехайова (виолончело) представиха произведения на европейски композитори, сред които и на българския цигулар Петър Христосков. Виртуозното изпълнение предизвика бурни аплодисменти и музикантите бяха извикани на бис, в който на сцената към тях се присъедини и ректорът на Музикалната академия във Варшава проф. Клаудиуш Баран.

Във фоайето на Балната зала гостите имаха възможност да разгледат изложба с дърворезба и иконопис на ученици от Националната гимназия по приложни изкуства в гр. Трявна.

Екатерина Захариева прие Роберт Сингер, главен изпълнителен директор на Световния еврейски конгрес
Черна гора ни благодари за „специалното председателство”

                     

 Държавна агенция за българите в чужбина