Gerb

В София се проведе първото неформално заседание на политическите директори на държавите-членки на ЕС
16.01.2018
Print
Email

На 15 и 16 януари 2018 г. в София се проведе първото в рамките на Българското председателство неформално заседание на политическите директори на държавите-членки на ЕС.

Заседанието бе председателствано съвместно от заместник-генералния секретар на Европейската служба за външна дейност Жан-Кристоф Белиар и от заместник-министъра на външните работи Емилия Кралева. В него взеха участие и Специалният представител за Косово и ръководител на Делегацията на ЕС Наталия Апостолова и отговорният за региона директор в Европейската служба за външна дейност Анджелина Айкхорст.  

България получи висока оценка и подкрепа от държавите-членки за извеждането на Западните Балкани като един от основните приоритети на Председателството. В дискусията по темата се включи и заместник-помощник дъжавният секретар на САЩ Хойт Йи.

Политическите директори направиха преглед на външнополитическите приоритети на ЕС през 2018 г., на отношенията с Русия, и обсъдиха заедно със специалния координатор на ООН за Близкия изток Николай Младенов ситуацията в Близкия Изток.

Юрий Щерк обсъди развитието на сътрудничеството между България и Азербайджан с депутати от азербайджанския парламент
Заместник-министър Георгиев: Непознаването на историята стои в основата на езика на омразата

                     

 Държавна агенция за българите в чужбина