Gerb

Министър Чапутович: Успехът на България като председател на ЕС ще бъде успех и на Полша
15.01.2018
Print
Email

„Успехът на България като председател на Съвета на ЕС ще бъде успех и на Полша. България е основна страна за нас през следващите шест месеца и всички държави трябва да я подкрепим“. Това заяви министърът на външните работи на Полша Яцек Чапутович на пресконференция след срещата си с българския заместник министър-председател и външен министър Екатерина Захариева.

Той подчерта подкрепата на Полша за приоритетите на България като председател на ЕС, особено към ангажимента й за развитието на отношенията на ЕС със страните от Западните Балкани. „Вярвам, че срещата на върха, която организирате в София ще бъде много важна от гледна точка на държавите в региона“, заяви първият дипломат на Полша.

„Радвам се, че с Полша имаме много сходна позиция за нашите приоритети за страните от Западните Балкани. Благодаря за тяхната подкрепа за инициативите на България, свързани с европейското бъдеще на страните от региона“, заяви от своя страна първият ни дипломат.

Екатерина Захариева пожела успех на поста външен министър на своя полски колега и го увери, че винаги може да разчита на приятелството на България.

„Полша е важна държава за Европейския Съюз и дългогодишен съюзник и приятел на България. Миналата седмица един поляк, председателят на Европейския съвет разплака хиляди, милиони българи пред телевизионните екрани. Той го направи с изказването си при откриването на Българското председателство на Съвета на ЕС, с реч на български език, и го направи не само като председател на Съвета, но и като поляк. Така затвърди усещането между двата народа колко близки са те всъщност“, подчерта е изказването си Екатерина Захариева.

Двамата министри отбелязаха, че през 2018-та година се навършват 100 години от установяването на дипломатическите отношения между България и Полша. „Надявам се да стимулираме нашите граждани да се събират по-често, а те го правят и това се вижда от данните за туристическия поток между двете страни, които се увеличават постоянно“, отбеляза министър Захариева по този повод.

В рамките на пленарните си разговори днес двамата министри обсъдиха и теми от европейския дневен ред. „За нас като председател е много важно да постигнем напредък по важните за всички европейски граждани досиета“, изтъкна вицепремиерът Захариева.

България и Полша споделят сходни виждания както по Общата външна политика и политика за сигурност, така и по Кохезионната политика и Общата селскостопанска политика. „Нашето мнение е, че това е една от най-важните и най-добрите политики на ЕС, която трябва да продължи и в бъдеще, за следващата финансова рамка. Това е политика за солидарност, икономически растеж и сближаване между страните членки“, подчерта българският външен министър.

По темата за общата политика за убежища и опазването на външните граници, Захариева отбеляза, че по време на Председателството си България ще направи всичко възможно да сближи позициите и да приключи с работата по комплекта от мерки и досиета, които са свързани с тази тема.

Българският външен министър и полският й колега обсъдиха и процедурата по чл. 7, стартирана от Европейската комисия на 20 декември миналата година. „Радваме се на диалога, който виждаме. Надявам се, че заедно ще стигнем до добър изход от тази ситуация. Можете да разчитате на нашето добронамерено и безпристрастно отношение по този въпрос“, заяви Екатерина Захариеваи приветства плана на полската страна за срещи и разговори с ЕК.

Заместник-министър Георгиев: Непознаването на историята стои в основата на езика на омразата
Изявление на МВнР

                     

 Държавна агенция за българите в чужбина