Gerb

Екатерина Захариева поздрави чуждестранните посланици у нас за предстоящите празници
19.12.2017
Print
Email

Вицепремиерът и министър на външните работи Екатерина Захариева  поздрави днес по повод  настъпващите празници посланиците и представителите на чуждестранните дипломатически мисии по време на традиционния прием в края на годината, организиран от Министерството на външните работи в София.

Министър Захарива благодари на дипломатическия корпус у нас за положените усилия през 2017 година за укрепване и развитие на двустранните отношения с България. „Проведохме редица срещи и обменихме мнения по най-актуалните проблеми както в нашите страни, така и в света. Използвам случая да изкажа своята благодарност за отправените препоръки, споделените идеи и практическото съдействие в постигането на нашите общи цели“, каза тя. Екатерина Захарива изтъкна пред дипломатите, че световната и регионалната сигурност, световният и регионален мир, уважението и спазването на правата на човека, борбата с глада, климатичните промени, както и с тероризма, са част от темите и ще продължат да бъдат предизвикателствата, чиито решения трябва да търсят заедно.

„Настъпващата 2018 г. е важна за моята страна. Както знаете, България поема ротационното председателство на Съвета на Европейския съюз. Паралелно с работата по подготовката и провеждането на Председателството ще се активизират и нашите взаимоотношения на двустранна и многостранна основа. Ние сме положително настроени към всякакви идеи, които биха обогатили сътрудничеството ни и биха повлияли положително както на регионалната, така и на световната политика. "Съединението прави силата" - това е мотото на Българското председателство и аз силно вярвам, че само заедно и обединени ще съумеем да дадем решения на локалните, но и на глобалните предизвикателства“, изтъкна вицепремиерът Захарива по време на събитието.

В края на словото си пред дипломатическия корпус българският външен министър благодари  на своя екип и всички нейни колеги в министерството за положения труд и усилия не само в подготовката на предстоящото Председателство, но и за развитието на добрите двустранни и многостранни отношения на България.

Екатерина Захариева прие генералния секретар на Съвета на ЕС Йепе Транхолм-Микелсен
Мишел Барние: Имаме 4 важни стъпки по Брекзит в Българското председателство

                     

 Държавна агенция за българите в чужбина