Gerb

Съвет "Външни работи" прие решение за създаване на Постоянно структурирано сътрудничество
11.12.2017
Print
Email

Министрите на външните работи на страните членки на ЕС на редовното си заседание днес приеха решение за създаване на Постоянно структурирано сътрудничество (ПСС). Те одобриха списък от 17 конкретни проекта, чието изпълнение ще има за цел засилване на  отбранителните способности на държавите-членки. България, която е една от 25-те участнички в инициативата, бе представена на заседанието от заместник-министъра на външните работи Емилия Кралева.

В рамките на Съвета министрите проведоха неформална работна закуска с премиера и външен министър на Израел Бенямин Нетаняху, на която бяха обменени мнения по актуалната ситуация и предизвикателствата пред бъдещето на Близкоизточния мирен процес. В светлината на решението, обявено на 6 декември от президента Тръмп, министрите от ЕС потвърдиха своето общо разбиране, че статутът на Йерусалим трябва да бъде решен чрез преговори между Израел и Палестинската автономия. Заявена бе и готовността на ЕС да продължи да подкрепя всички усилия, включително в рамките на Квартета, за създаване на условия за възобновяване на директните преговори между двете страни. Подчертана бе важността на поддържането на активен политически диалог между ЕС и Израел.

Актуалното развитие на обстановката в по-широкия регион на Близкия изток, включително в Сирия, Ливан, Ирак, Йемен и регионалната политика, бяха теми на обстойна дискусия по време на основната сесия на Съвета.  Потвърдена бе подкрепата за суверенитета, независимостта и териториалната цялост на Ирак. Заявена бе готовността на ЕС да съдейства за постигането на национално помирение, да окаже подкрепа за създаването на условия за завръщане на вътрешно-разселените лица и мигрантите, както и за икономическото възстановяване на страната.

Българският представител отбеляза значението на предстоящото приемане на цялостна стратегия на ЕС за Ирак през януари следващата година. Заяви подкрепа за работата на специалния пратеник на ООН за Сирия Стафан де Мистура и политическия процес в Женева за намиране на решение на конфликта в Сирия.
Първите дипломати на ЕС подчертаха важността на стабилността на Ливан и приветстваха постигнатото споразумение между управляващите партии за запазването на правителството на страната.

Съветът изрази дълбока загриженост от постоянно влошаващата се хуманитарна ситуация в Йемен в резултат на продължаващия военен конфликт. Обсъдени бяха възможностите  ЕС да съдейства за прекратяване на огъня и осигуряване на хуманитарен достъп до нуждаещите се.

В рамките на Съвета се състоя неформална среща с външните министри на Г5 - Сахел - Буркина Фасо, Мавритания, Мали, Нигер и Чад. Обсъдена бе подкрепата, оказвана от ЕС и от страни-членки за Г-5 Сахел  за техните съвместни сили за борба с тероризма, както и възможностите за нейното разширяване.

На съвместна сесия министрите на външните работи и министрите за развитието на ЕС обсъдиха резултатите от  Срещата на върха ЕС-Африкански съюз и по-нататъшното развитие на сътрудничеството с Африка.

България пое председателството на Съвет „Общи въпроси“
Отбелязваме днес Международния ден на правата на човека: Свободата, справедливостта и равенството гарантират мира

                     

 Държавна агенция за българите в чужбина