Gerb

България и нейните институции са посветени на борбата срещу езика на омразата
7.12.2017
Print
Email
"България и българските институции са посветени на борбата срещу езика на омразата. За нас репутацията ни като на страна, в която толерантността е основна ценност, има специално място сред нашите приоритети. Ще бъдем изключително чувствителни към всички прояви на антисемитизъм". Това заяви заместник-министър Георг Георгиев пред ръководителя на департамент "Толерантност и недискриминация", който е част от Бюрото за демократични институции и права на човека към ОССЕ (Организация за сигурност и сътрудничество в Европа) Кристина Финч. Заместник-министърът на външните работи е и национален координатор за борбата с антисемитизма.
 
Георг Георгиев подчерта, че България е една от първите държави,  които е приела "Работната дефиниция за антисемитизъм" и по този начин ясно е декларира за намерението на правителството да се противопостави на всички актове на нетолерантност и дискриминация. "Създаването на позитивно отношение към гражданите, принадлежащи към която и да е етническа група, и справянето с всякакви предразсъдъци в това отношение е дългогодишен процес в България", допълни заместник-министър Георгиев. Той припомни, че при последните няколко случая с антисемитски надписи върху паметници в страната, добрата координация между отговрните институции в държавата са спомогнали за незабавното им отстраняване.
 
От своя страна Кристина Финч изрази мнение, че България е държава, която много добре разбира какво трябва да се направи за премхаването на езика на омразата.
 
Двете страни се разбраха да задълбочат сътрудничеството си по проектът на ОССЕ "Words into Action". Основната цел на проекта е да се укрепи капацитета на държавите и гражданските им общества за предотвратяване и реагиране на всички форми на антисемитизма.
България ще подкрепя мисиите на ОССЕ по време на Председателството
Препоръки към българските граждани пътуващи или пребиваващи в Държавата Израел

                     

 Държавна агенция за българите в чужбина