Gerb

Заместник-министър Георгиев разговаря с канадския си колега Иън Шугарт
6.12.2017
Print
Email
Заместник-министър Георгиев разговаря с канадския си колега Иън Шугарт
 
Заместник-министър Георг Георгиев разговаря с канадския си колега Иън Шугарт в министерството на външните работи на Канада. Двамата направиха преглед на двустранните отношения във всички сфери от взаимен интерес. Срещата е част от продължаващото работно посещение на Георг Георгиев в северноамериканската страна.
 
В рамките на срещата българският заместник-министър благодари за подкрепата на Канада и специално на Департамента за глобални въпроси за успешното решаване на визовия въпрос. Той потвърди готовност двете държави да продължат диалога на експертно равнище - с редовен обмен и анализ на информация и срещи за осигуряване на нормалното функциониране на установената процедура по безвизово пътуване за българските граждани. 
 
Георг Георгиев акцентира, че започналото вече предварително прилагане на Всеобхватното икономическо и търговско споразумение (СЕТА) създава качествено нова среда за разгръщане на нереализирания потенциал в широк кръг от области и специално за увеличаване на търговията и инвестициите, икономически растеж и създаване на нови работни места. "С особено задоволство отбелязвам прекрасните си впечатления от проведения в София под егидата на канадското посолство Българо-канадски бизнес форум „Защо Канада”, посветен на прилагането и ползите от СЕТА. Приоритет за страната ни е да увеличим канадските инвестиции в България и да разширим обема и разнообразието от български продукти на канадския пазар. Имаме значителен потенциал за привличане на инвестиции в широк кръг области, особено в такива със стратегическа важност, като енергийна инфраструктура, добив на нефт и газ, селско стопанство, високи технологии, телекомуникации и др. Ще насърчаваме усилията на канадските фирми, проявяващи интерес към пазара на България", заяви Георг Георгиев пред Иън Шугарт.
 
От своя страна Иън Шугарт пожела успех на България по време на Председателството. "Знаем, че сте изправени пред предизвикателства, най-голямото от които е Брекзит, но сме убедени, че ще се справите. Вашето желание за работа се вижда!”, каза канадския заместник-министър на външните работи.
 
Облекчаването на визовия режим дава нов тласък на отношенията ни с Канада
 
"Облекчаването на визовия режим между Канада и България открива нови възможности за засилване на двустранните отношения. България е готова да разшири партньорството си с Канада в ключови области като борбата с незаконната миграция, интеграцията на имигрантите и трафика на хора." Това заяви заместник-министър Георг Георгиев на среща със заместник-министъра за имиграцията, бежанците и гражданството на канадската страна Ричард Уекс. 
 
Заместник-министър Георгиев изрази удовлетворение от изпълнението на поетия ангажимент от правителството на Канада за отмяна на визовия режим за всички български граждани и допълни, че това ще доведе до редица положителни ефекти и за двете страни. Той подчерта, че в отговор на решението на канадското правителство Министерският съвет на Република България ще предложи отпадане на изискванията за визи за притежателите на канадски дипломатически и служебни паспорти.
 
Българският заместник-министър отправи и покана до Ричард Уекс да посети страната ни.
 
Георг Георгиев и Ричард Уекс изразиха готовност България и Канада да провеждат редовен обмен на информация по изпълнението на количествените показатели, които се използват за оценка на визовия режим. "Вярваме, че оперативният двустранен диалог по този въпрос е от ключовото значение, за да избегнем последващи отрицателни ефекти и за двете страни", допълни Георг Георгиев.
НАТО и ЕС задълбочават сътрудничеството си в области от взаимен интерес
Заместник-министър Щерк прие ръководителя на Офиса на СЗО в България д-р Скендер Сила

                     

 Държавна агенция за българите в чужбина