Gerb

Георг Георгиев: България е ангажирана активно в областта на защитата на правата на детето
7.11.2017
Print
Email

"Като държава, която е разположена на кръстопът между Европа и Азия, България е успяла да развие силна традиция на толерантност и взаимно разбирателство между хора с различен културен произход. Страната ни е активно ангажирана с цялостното изпълнение на своите приоритети в областта на правата на човека и защитата на правата на детето. В това отношение се стремим към по-високи стандарти както на национално, така и на международно равнище".Това заяви заместник-министърът на външните работи Георг Георгиев при откриването на Неформална среща по правата на детето, организирана по линия на Азиатско-Eвропейския форум (АСЕМ).

Георг Георгиев допълни, че темите за ранното развитие на децата и равния достъп до образование и култура ще получат допълнително внимание в рамките на Бълагарското председателство на Съвета на Европейския Съюз.

В рамките на изказването си, заместник-министърът на външните работи посочи, че Азиатско-Eвропейският форум разкрива много перспективи за укрепване на сътрудничеството между партньорите на АСЕМ в политическата, икономическата и социалната сфера, което е от изключително значение за общата им стабилност. България отдава голямо значение на неформалния диалог и обмена на информация между държавите от двата континента, допълни Георгиев.

Той подчерта, че увеличаването на видимостта и ангажираността на България в АСЕМ е сред приоритетите на многостранната ни дипломация. В съответствие с твърдия ангажимент на страната ни към процеса, България се е присъединила към някои от най-значимите сфери на сътрудничество като "Насърчаване и защита на човешките права". Това е и една от актуалните теми от дневния ред на политическия диалог между Европа и Азия.

Вицепремиерът Екатерина Захариева се срещна с първия зам.-председател на ЕК Франс Тимерманс
Заместник-министър Георг Георгиев се срещна с посланика на Държавата Израел Ирит Лилиан

                     

 Държавна агенция за българите в чужбина